НОРВЕЖАНИ СУ НА АРKТИKУ СНИМИЛИ НЕШТО ШТО ЈЕ ДИГЛО АМЕРИKУ НА НОГЕ! Њузвик звони за узбуну: Руски ледоломци продиру у северна беспућа, а тамо су… САД СУ ЗАKАСНИЛЕ!

NORVEŽANI SU NA ARKTIKU SNIMILI NEŠTO ŠTO JE DIGLO AMERIKU NA NOGE! Njuzvik zvoni za uzbunu: Ruski ledolomci prodiru u severna bespuća, a tamo su… SAD SU ZAKASNILE!

14 decembra 2020

Zahvaljujući otapanju leda na Arktiku, Rusija je postavila novi rekord kad je reč o intenzitetu saobraćanja Severnim morskim putem – to ukazuje da Moskva širi svoj uticaj u regionu koji postaje poprište nove strateške borbe među najvećim svetskim silama, piše američki nedeljnik Njuzvik.Ove sedmice su objavljeni podaci norveškog Logističkog centra krajnjeg severa (CHNL) u kojima se navodi da su Severnim morskim putem, „koji ima centralni značaj za regionalne ambicije Kremlja“, ove godine realizovana 62 tranzita, što je za 25 više u poređenju sa prošlom godinom.

Izveštaj norveškog centra pokazuje da je topljenje arktičkog leda, koje se odvija brže nego što se očekivalo, doprinelo postizanju novog ruskog rekorda. Tokom ove godine Severnim morskim putem je plovio ruski 331 brod, a prošle godine – 277.

Rast trgovine sirovinama trenutno je osnovni faktor povećanja aktivnosti na Arktiku. Posebno su važne isporuke tečnog prirodnog gasa, rude gvožđa i nafte, ocenjuje autor lista.

Kako se navodi, SAD, Rusija i Kina su među zemljama koje teže ka tome da rašire svoj uticaj na Arktiku i da obezbede pristup neistraženim rezervama nafte, prirodnog gasa i drugih resursima vrednim bilione dolara.

„Smatra se da je Rusija na čelu trke za uticaj na Arktiku čemu doprinosi činjenica da je skoro polovina cele arktičke obale na njenoj teritoriji“, piše Njuzvik.

Ledolomci igraju veoma važnu ulogu na Arktiku, koriste se za pravljenje pomorskih puteva za komercijalne ili vojne brodove, a Rusija je lider i u toj oblasti – poseduje više od 40 aktivnih ledolomaca, dok SAD poseduju samo dva, i to je samo jedan u funkciji, podseća autor.

Amerika pokušava da sustignu Rusiju, ali to nije lako – program „Polar sekjuriti kater“ ima za cilj da poveća brojnost američke ledolomačke flote, ali su vlasti zasad izdvojile sredstva samo za još jedan brod. U okviru projekta planirana je kupovina tri teška i tri srednja broda. Ali čak i u slučaju realizacije tog projekta, uprkos značajnom povećanju mogućnosti, SAD će ipak ostati daleko iza Rusije, navodi se u članku.

KOMENTARI2 komentara

  1. I Love persida says:

    Arktik je naša budućnost, nema korone niti bilija gubavog. Drugi svet, druga planeta, sve drugo. Čudi me da amerikanci koji su tako davno putovali na mesec sada ne mogu ni na jedan arktik. Ruski ledolomci su poznati i bez premca su već tako dugo.

  2. petrovgrad says:

    Ameri o ostali zapadnjaci su sila da ubijaju neduže narode i ništa više. Pobili su tri miliona Korejanaca, isto toliko sa napalm bombama spalili Vijetnamaca,Avganistanacam Sirijaca, Srba, Libijaca,... To su masovne ubice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *