НОРВЕЖАНИН ЈАН БРАТУ ШОКИРАО: „Не једу само Срби хлеб од брашна из Србије“

NORVEŽANIN JAN BRATU ŠOKIRAO: „Ne jedu samo Srbi hleb od brašna iz Srbije“

23 novembra 2018

Veće carinske dažbine na uvoz robe iz BiH i centralne Srbije na Kosovo iznenadile su sve, ali to nije u nadležnosti OEBS-a, već EU.

To je izjavio šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i dodao da je dijalog jedini način da se izbegne bilo kakav konflikt.

„OEBS snažno podržava proces dijaloga jer je ovo jedini način da se izbegne bilo kakav budući konflikt i istovremeno pokuša da se dođe do normalnog života ljudi ovde“, rekao je Bratu za RTK na srpskom jeziku i dodao da očekuje nastavak dijaloga.Bratu je izrazio nadu da će „politički faktor“ u Prištini shvatiti da razgovori koriste Kosovu, ali i Srbiji, jer, kako kaže, EU zahteva od Beograda i Prištine dogovor zbog nastavka evrointegracija.

„Znamo da će biti teško, bilo je teško i pre nego što je počelo, ali ukoliko se dozvoli da se ovo nastavi, onda će postati još teže, a na kraju će cenu platiti građani Kosova, Srbi i Albanci“.

On je pozvao političke lidere da nastave dijalog i pokušaju da dođu do kompromisa.

„Srbija i Kosovo nisu u potpunosti razumeli briselske razgovore“, rekao je Bratu.

Govoreći o novim merama koje je uvela Priština, on je kazao da će one pogoditi sve građane Kosova.

„Stopostotno povećanje cene brašna, na primer, koje je na Kosovu najviše uvoženo iz centralne Srbije će odmah uticati na cenu hleba u pekarama, a naravno da taj hleb ne kupuju samo kosovski Srbi, već svi građani, tako da će cene zbog ovih tarifa uticati na sve ljude koji žive na Kosovu“, rekao je Bratu.

On je ocenio da je povećanje taksi reakcija zvanične Prištine na neuspeh u vezi s pitanjem prijema Kosova u Interpol, koje je, kako tvrdi, ispolitizovano.

„Živimo u vrlo teškim vremenima i situacija ne postaje lakša iz dana u dan“, rekao je Bratu.

On je kazao i da EU neće unedogled rešavati pitanje Kosova, jer ima važnija posla.

„Pitanje Kosova nije najvažnije za EU, imate Bregzit, ali i druge probleme. Naši prijatelji u Prištini i Beogradu treba da shvate da je svet daleko veći od dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog je važan, ali postoje važnija pitanja i bojim se da naše kolege u EU neće imati strpljenja za priču kojoj nema kraja, tako da će želeti da se ona privede kraju i u tom kontesktu su i njihova očekivanja, da nešto treba da se desi“, zaključio je Bratu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Uf says:

  Ko tebe sta pita belosvetska bitango.

  • Stepa says:

   Covek nije rekao nista lose ali ti verovatno mrznja ne dozvoljava da vidis.

 2. Barakuda says:

  Da bi priča imala kraj, treba imati i početak ! Početak je taj da su Srbiji na silu OTELI KiM, a kraj bi bio da se vrati Srbiji ! Pola albanaca nije ni rođeno na KiM, nego u Albaniji, pa neka se fino vrate kućama !

 3. padre says:

  Kako oni to biraju, kada i kome ne mogu ništa!

 4. Inuit says:

  Šipurci alaču jer će jesti duplo skuplji hleb i mleko? Bravo! Srbe treba da pomogne vlada da premoste dane dok normalni gladni Albanci ne urazume svoje sulude "velike" "lidere". "od velikog do smešnog, samo je mali korak."(Napoleon, pri povratku iz Rusije) PS. To ne važi samo za Francuze i Šiptare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *