НОВ СКАНДАЛ дрма САД

NOV SKANDAL drma SAD

22 septembra 2019

Ameriku potresa novi politički skandal u čijem su se središtu našli Ukrajina i Džo Bajden.

Međutim, što se dublje ulazi u suštinu ove priče o novcu, političkim pritiscima i korupciji, sve je jasnije da se ovde zapravo radi o ogoljavanju namere praktično celokupne američke elite, i leve i desne, da se domogne ukrajinskog novca i energetskih rezervi, piše Sputnjik.Američka Demokratska partija nije mogla da se pomiri sa pobedom republikanca Donalda Trampa na izborima 2016. godine i pokrenula je više desetina istraga protiv predsednika. Pod mikroskopom se proučava njegova predizborna kampanja, navodno mešanje u izbore, finansije, odnosi sa ženama i još mnogo toga.

Sada kada je pred demokratama pretnja ponovnog izbora Trampa, partija je najavila početak nove istrage.

Donalda Trampa sumnjiče da želi da organizuje „mešanje Ukrajine“ na predstojećim predsedničkim izborima u Americi. Odnosno, da u Ukrajini obnovi istragu protiv porodice Džoa Bajdena, najozbiljnijeg protivnika Trampa na predstojećim predsedničkim izborima 2020. godine.

Sputnjik objašnjava zašto je Kijev uvučen u predizbornu kampanju Amerikanaca.

Velika istraga

Beloj kući su se obratili predsednici tri odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa. Demokrate Adam Šif, Eliot Ingl i Elajdža Kamings napisali su pismo Trampovom savetniku Petu Čipoloneu u kojem govore o svojim sumnjama na račun šefa države.

Parlamentarci navode da su u protekle dve godine Tramp i njegov lični advokat Rudolf Đulijani navodno pokušavali da primoraju ukrajinske vlasti da sprovedu dve istrage pod plaštom antikorupcijskih aktivnosti.

Prva je istraga protiv Ukrajinaca koji su pružili ključne dokaze protiv šefa Trampovog predizbornog štaba Pola Manaforta.

Cilj druge istrage na kojoj je navodno insistirao američki lider je sin bivšeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država demokrate Džona Bajdena — Hanter Bajden. On je bio član upravnog odbora ukrajinske gasne kompanije koja se našla pod istragom.

Sam Džo Bajden je, po sopstvenom priznanju, dok je bio potpredsednik, zatražio smenu glavnog tužioca Ukrajine, koji je istraživao aktivnosti gasne kompanije.

Kako bi potkrepili svoje sumnje, autori pisma navode telefonski razgovor Trampa i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog od 25. jula 2019. godine.

Koji su interesi SAD u Ukrajini?

Da bi se shvatilo na kakav je žulj demokrata stao Tramp, setivši se ove dve istrage, treba se podsetiti glavnog interesa koji Sjedinjene Američke Države imaju u Ukrajini. Radi se o gasu iz škriljaca.

Još 2013. godine Sjedinjene Američke Države, na čijem čelu je bio demokrata Barak Obama, potpisale su sa Ukrajinom i njenim liderom Viktorom Janukovičem sporazum, prema kojem su kompanije za proizvodnju nafte i gasa „Ševron“ i „Ekson mobil“ dobile dozvolu za razvoj i proizvodnju gasa u Lavovskoj, Harkovskoj i Donjeckoj oblasti.

Na primer, ugovor „Ševrona“, vredan 10 milijardi dolara, davao je američkoj kompaniji pravo da razvija i koristi ekstrahovane ugljovodonike tokom 50 godina.

A u maju 2014. godine Hanter Bajden, sin tadašnjeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, je dobio funkciju u najvećem privatnom proizvođaču gasa u zemlji „Burizma holdings“.

Interesovanje za privatnu gasnu kompaniju delimično se može objasniti činjenicom da je ona posedovala dozvole za razvoj i proizvodnju gasa u Dnjepro-Donjeckom i Azovsko-Kubanskom basenu, koji se nalaze u oblastima koje su bile van uticaja Ukrajine.„Burizma holdings“

Istragu o „Burizma holdingsu“ pokrenuo je ukrajinski generalni tužilac Viktor Šokin u okviru borbe protiv korupcije. Vlasnik kompanije Zločevski napustio je zemlju ubrzo nakon promene vlasti, a Šokin se zainteresovao za aktivnosti kompanije koju je on vodio.

Kako piše kolumnista konzervativnog američkog lista „Hil“, on je uspeo da se upozna sa zvaničnim Šokinovim dosijeom u slučaju „Burizma“.

Prema ovim dokumentima, gore navedeni transferi su na kraju bili namenjeni lično Hanteru Bajdenu i Arčeru. Sa tim u vezi, glavni tužilac je nameravao da sasluša američke biznismene, ali nije uspeo to da uradi.

Džo Bajden 2018. godine javno je govorio da je u martu 2016. godine u ime američkog predsednika Baraka Obame pritisnuo ukrajinskog lidera Petra Porošenka.

On je pretio da će, ako Šokin ne ode sa funkcije, Vašington povući isplatu od milijardu dolara za Ukrajinu, osuđujući državu na bankrot.

„Pogledao sam ih i rekao: ’Odlazim za šest časova. Ako do tada tužilac ne bude otpušten, nećete dobiti novac‘“, naglasio je Bajden.

Šest časova kasnije tužilac je bio otpušten, a njegovo mesto zauzeo je Jurij Lucenko.

A onda još jedno privatno lice, lični Trampov advokat Đulijani, odlazi u Španiju krajem jula ove godine na sastanak sa ličnim pomoćnikom Zelenskog Andrejem Jermakom.

Glavna namera istrage

Zato najava o početku nove „velike istrage“, možda prve u poslednje tri godine, nije usmerena na podrivanje Trampovog položaja, već na očuvanje svojih interesa u inostranstvu.

Američki san o isporuci sopstvenog gasa u Evropu, čak i ako je dobijen u Ukrajini, što istovremeno omogućava da se zabodu klinovi u točkove ruske ekonomije, i dalje će ostati san, ali Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da se povlače.

KOMENTARI3 komentara

  1. teoretičar says:

    Baš me briga što je Amerika napravila status kvo u Gruziji, Ukrajini, Srbiji, S Koreji i Siriji. Uskoro će i u Iranu pa nek se leče sa antistatusima. Ali imam utisak da mi neki feč nije dao da objavim komentar na onog trampa što poslao brod da zapuši rupu saudijcima, pa moram ovde. I eto...Hihuhiihhhhhhhhii.... Pa kaže čoek lepo šta su uradili..."SAD sada usredsređene na tome kako da se pomogne Saudijskoj Arabiji da ojača svoju odbrambenu infrastrukturu." Pa tu pre par godina su ti Saudijci kupili od Trampa za oko 300 milijardi dolara ...čega ono beše? A da. Peska. I sada će Ameri da im jope ojačaju te milijarde...Saudijci ostaju polako bez para i neko tu pre neki dan reče da će ih SAD žrtvovati ali niasm shvatio sve i ne sećam se, ali sada mi došlo na pamet. Uzeće im lovu i ladno nastaviti da izvlače naftu po sistemu Nigerija ili Libija, Kuvajt, Irak. Nije važno kako ali to im cilj. Samo prvo da osiromaše Saudijce. Koja radost u Saudiji. Ja lupim da mi se sviđa varijanta , pošto SAD podmetačke operacije ne izvode lično, da su dali Hutima oružje, bez obzira što sam pročitao Milanov stav da Jemenaca ima onoliko milijona i svi stradaju. To što stradaju nema veze sa politikom skrnavljenja Saudijaca. A danas čitam, jope mislim od milana, da su Ameri došli sa nekim čamcima da zapuše rupu u odbrani Saudijaca jer eto, do danas nisu znali da ta rupa postoji. E, sad! Može lako biti i da su Ameri poslali signal Irancima ej, pucajte kroz ovu rupu, mi nećemo reagovtai samo malo ćemo vas optužiti a vi ćete im srušiti ono pto nama više ne treba i nekako ćemo vas kompenzovati. Na primer, evo garantujemo nećemo vas napasti sledećih godinu dana. A kako Iranci, kao i sav ostali normalan svet danas, na primer Kina pa onda...aj nemoram svaki put da spomenem sve zaljubljene u meriku, jedva čeka bilo kakvu kompenzaciju od Merike, Iranci ti lepo zašilje rakete i kroz rupu pa na atomsku centralu. Sve moje teorije u vezi ovog napada su aktivne i vrlo moguće. Nije samo moguće da Amerika nije umešala prste u probu spaljivanja Saudije. Moguće je čak, pošto niko nije video oblak sve dok nije pao na zemljicu crnu, da je Amerika nagovorila čak i Saudijce da sami sebe udare. Oni su svejedno već udareni pa još jednom ništa ne menja. Imam, ma imam još teorija. Ali čitam ja utehe svaki dan. Svaki dan poneko će napisati nešto o skoroj propasti Merike, pa zato strpljivo čekam i neidem u ajduke. Što da idem kad će uskoro propasti. Puće joj balon valda neki, mokraćna bešika, šta li je. Eto, to čekam. (Neću da pišem da Rusija, Indija, Kina, Iran, Turska, I Srbija treba da se udruže i odu tamo sa 150 brodova i 5 iljada vojnika,jer to je već utopija kad će Amerima svejedno pući...za to! Šta će ono beše pući? A možda bi bilo bolje radi svake sigurnosti, da ovi naprave taj savez pa da malo ubadaju da pre pukne. Ovako, ko zna. Ameri imaju proizvodnju vitamina najrazvijeniju na svetu i verovatno imaju tvrd balon. To može da puca samo od sebe vekovima a da ipak ne pukne)

  2. Drago says:

    Ubice i kriminalci najvišeg ranga u svetu. To je Amerika, zemlja demokratije!!!! A, Vučić se sastaje sa njihovim najmanjim kriminalcima i obezvređuje položaj jednog predsjednika. Takovi ljudi trebaju razgovarati u rangu zamjenikom zamjenika ministra vanjskih poslova Srbije, a ne sa Vuičićem. SRAMOTA!!!

  3. milorad2 says:

    pa to je "duboka država" grupa pljačkaša koja je shvatila da može da iznajmi političare delove američke armije i obaveštajnog aparata.Ukrajina nije ni prva ni poslednja žrtva te neformalne grupe.Dovoljno je videti da je i soroš u tom društvu i sve je jeasno, jer soroš j beskrupulozni berzanski pljačkaš pravi parazit na finansisjkom telu USA, ako on radi sa njima sve je jasno.A sada je jasno zašto toliko galame i SKVIČANJA posle trampove pobede:)Samo se pitam kakav će skandal da nastane kad povežu ubice i ljudoždere sa kosova i "ugledne" američk političare kao što su klintonovi i bušovi. (na kosovu osim zlata ima mnogo naftnih škriljaca ČITAVE planine u južnoj srbiji vrlo blizu "granice" sa kosovom,zato se balavi o velikoj albaniji i istorijskim prostorima albanaca sve do raške ,prokuplja i niša:))Kada kosovo ispliva na medijsku scenu to će biti HAOS a taj dan nije daleko, ima da se izvinjavaju iz USA ,nemačke i britanije koji su glavni nosioci projekta rasturanja jugoslavije i otimanja kosova.SVE se zna ali su dosada mnogi ćutali da se ne zamerajum, medjutim sad više nema ne zamranja jer ova banda sa bajdenom na čelu se ZAMERILA VEĆ SVIMA REDOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *