Nova članica EU tek 2020.?

Nova članica EU tek 2020.?

10 jula 2013

Srbija_EU-1526721363Deset godina posle Solunske deklaracije kojom je Evropska unija potvrdila “evropsku budućnost” Zapadnog Balkana, zvaničnici EU ponavljaju da ujedinjenje Evrope nije kompletno bez proširenja na ceo Zapadni Balkan. Istovremeno oni ne žele da daju prognoze ili, kako kažu, “lažna ohrabrenja” kada bi to moglo i da se realizuje. Iako je svojevremeno 2018. godina (kao simbolika stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata) delovala kao realnost za pristupanje Zapadnog Balkana Uniji, sada to više nije slučaj. Pristupanje postaje sve zahtevniji proces, a atmosfera i raspoloženje u EU ne idu u prilog proširenja, piše “Dojče vele“.

“Nije vreme za smele poteze. Posle ulaska Hrvatske generalni je trend, i žao mi je zbog toga, tzv. konsolidacija unutra same Unije. To znači da do novog proširenja verovatno neće doći u ovoj dekadi“, kaže Marija Eleni Kopa, izvestiteljka Evropskog parlamenta.

Kao predstavnica grčkih parlamentarca, ona kaže da se već odustalo od ideje nekadašnjeg grčkog premijera Jorgosa Papandreua, da se tokom sledećeg grčkog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini 2014. godine, održi Solunski samit II, na kome bi se fokus EU ponovo vratio na Zapadni Balkan. “Sada, realno, možemo da se nadamo da ćemo u tom periodu moći da počnemo pregovore sa Srbijom, organizujem Međuvladinu konferenciju i otvorimo poglavlja 23 i 24. Očekujemo da bi Albanija već u decembru mogla da dobije status kandidata. Za ostale nisu predviđena bitnija dešavanja“, kaže Kopa.

Kao dva najveća izazova na Zapadnom Balkanu, u Briselu danas vide pitanje imena Makedonije i nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, za čiju će političku situaciju u EU reći da se nije popravila “još od Solunskog samita 2003. godine“.

Istovremeno, ukazuje se na potrebu uspostavljanja zdrave demokratije u regionu, na nedostatke u oblasti vladavine prava, na korupciju i kriminal, slobodu izražavanja i dalje postojeće etničke i bilateralne probleme. Povrh svega, dolazi važno poglavlje ekonomije. “Došlo je vreme da sa rada na miru i stabilnosti pređemo na polje ekonomije. Sve je u ekonomiji, ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo“, smatra generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

O tome koliko zemlje Zapadnog Balkana tu mogu da se mere sa članicama Evropske unije govori i podatak da prosek bruto društvenog proizvoda (BDP) u regionu predstavlja tek 38 odsto proseka zemalja-članica Unije. I dok se zemlje regiona žale na “izbirljivost i zahtevnost” Evropske unije, istraživanja pokazuju da građani Zapadnog Balkana i dalje žele da postanu deo EU, na prvom mestu zbog nade u ekonomski prosperitet. Zatim dolazi želja za uređenom državom. Istovremeno, nezvanično se pominju “tri nove članice u narednih 10 godina ili ceo region do 2025-2030. godine“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *