НОВА ДИРЕКТОРКА ЦИА КАО РОЂЕНА ЗА ТУ ФУНКЦИЈУ: Оптужена за дављење заробљеника, ударање главом о зид и уништавање снимака

NOVA DIREKTORKA CIA KAO ROĐENA ZA TU FUNKCIJU: Optužena za davljenje zarobljenika, udaranje glavom o zid i uništavanje snimaka

13 marta 2018

Za novu direktorku CIA Đinu Haspel vezan je niz skandala o mučenju osumnjičenih za terorizam tokom 2002. godine, piše „Njujork tajms“.

Haspelova je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje video-snimaka koji su dokumentovali brutalno mučenje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Veći deo karijere je provela kao tajni agent, a bila je ključni učesnik programa „specijalnog izručivanja“, prema kojem su uhvaćeni militanti predavani stranim vladama i držani na tajnim lokacijama, gde su ih mučili pripadnici CIA, piše „Njujork tajms“.

Đina Haspel je upravljala prvim prekookeanskim zatvorom CIA na Tajlandu, gde su mučeni Abu Zubajdah i Abd el Rahim el Naširi.

Prema pisanju „Tajmsa“, Zubajdah je mučen tehnikom „voterbordinga“ (metoda simuliranja davljenja nalivanjem vodom) 83 puta tokom jednog meseca, a glava mu je udarana o zid, da bi zatim istražitelji zaključili da on ipak nema nikakve korisne informacije.

Mučenje je snimano kamerom, a snimci su sačuvani na bezbednoj lokaciji na Tajlandu, da bi onda stiglo naređenje o njihovom uništavanju. Naredba o uništenju direktno je povezana sa Đinom Haspel.

(sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. zoran says:

    Ova je rođena da radi u Hitlerovim logorima, ova bi bila nacista od formata.

  2. Kosa says:

    Kakva divna osoba, na ranu da je pribiješ!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *