Нова ера: Уграђују чипове радницима

Nova era: Ugrađuju čipove radnicima

31 januara 2015

Brain_Chip_WideRadnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umesto da koriste identifikacione kartice.

Takozvani RFID čipovi (radio-frequency identification) guraju se ispod kože na ruci, a onda se mogu koristiti za, na primer, otvaranje vrata ili korišćenje štampača.

Čipovi su ponuđeni za 400 osoba koji su se prijavili u hi-tech poslovni blok “Epicentar” u Švedskoj.

Prema rečima reportera BBC koji je probao ovaj eksperiment, ugradnja čipa jednaka je bolu od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Oni koji su osmislili čipove nadaju se da će to postati uobičajena praksa i da će ljudi početi da koriste za kupovinu sendviča u kantini, ili čak za menjanje lozinki i PIN-a za kompjutere.

Takođe, moguće ih je progamirati tako da budu povezani s aplikacijama na smartfonovima.

“Želimo potpuno da primenimo ovu tehnologiju pre nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je reč o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu”, rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obaveštavati kada je vreme za zalivanje biljaka i slično.

Epicentar je sagradila švedska firma AMF Fastigheter,a u njoj će biti smeštene i kancelarije Gugla i Majkrosofta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *