НОВА ФАЗА СУКОБА: Украјинци спремају удар на Руску православну цркву!

NOVA FAZA SUKOBA: Ukrajinci spremaju udar na Rusku pravoslavnu crkvu!

18 maja 2017

Vrhovna rada neće raspravljati danas o zakonima o delatnosti verskih organizacija, jer nema dovoljno glasova za njihovo usvajanje, izjavio je zamenik predsednika parlamentarne partije „Blok Petra Porošenka“ Aleksej Gomčarenko.

Parlament Ukrajine je trebalo da razmotri dva zakona o statusu verskih organizacija. Prvi zakon predviđa da verske organizacije čiji rukovodeći centri se nalaze u državi koju je Ukrajina proglasila za „državu agresora“ mogu da imenuju mitropolite i episkope samo u dogovoru sa ukrajinskim vlastima. Drugi zakon omogućava parohijanima da menjaju jurisdikciju crkvenih opština, čiji centri su kako u Ukrajini, tako i van nje. U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije (UPC MP) te zakone smatraju represivnim i plaše se da će oni ozakoniti otimanje hramova.

Kako je za Sputnjik rekao portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda, ti zakoni će omogućiti zabranu UPC MP i zauzimanje hramova i dati pravne osnove za legalizaciju međukonfesionalnih konflikata u Ukrajini.

U Ukrajini deluju kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, nepriznata Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je više puta obaveštavala javnost o pritiscima na sveštenstvo i o otimanju pravoslavnih hramova i manastira od strane predstavnika UPC KP. Između ostalog, u periodu od 2014. do 2016. godine UPC MP je oteto 40 hramova.

Izvor: rs.sputniknews.com

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    I ništa neće biti kao i uvijek ujeo vuk magarca!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *