NOVA GODINA I NUKLEARNI RAT: „Paklena“ čestitka lidera S. Koreje

NOVA GODINA I NUKLEARNI RAT: „Paklena“ čestitka lidera S. Koreje

1 јануара 2014

kim_jong_unLider Severne Koreje Kim Džong-Un je u novogodišnjoj poruci izjavio da će Korejsko poluostrvo zadesiti nuklearna katastrofa ukoliko tu opet izbije rat.

Uz „čestitku“ on je dodao i upozorenje da u tom slučaju ni Sjedinjene Američke Države neće biti bezbedne.

„Suočeni smo sa opasnom situacijom u kojoj jedan mali, slučajni vojni sukob može da rezultuje sveopštim ratom“, rekao je Kim u novogodišnjoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji, a prenela je agencija AFP.

Severnokorejski lider je dodao da neće moliti za mir i obećao da će štititi svoju siromašnu, ali nuklearno naoružanu zemlju snažnim odbrambenim merama protiv neprijatelja.

Pored toga, Džong je u novogodišnjoj poruci ponovno nazvao svog nekad moćnog teču Džang Song Teka „đubretom“ i pohvalio njegovo nedavno pogubljenje kao „odlučnu akciju“.

„Naša partija je preduzela odlučnu akciju da izbaci đubre iz svojih redova. Pravovremena i ispravna odluka partije da pročisti antipartijske i antirevolucionarne elemente je pomogla da zacementiramo solidarnost unutar stranke“, istakao je severnokorejski lider, dodajući i da je time jedinstvo zemlje pojačano „sto puta“.

Džang Song Tek, nekada nezvanično čovek broj dva u zemlji i politički mentor lidera Kim Džong Una, pogubljen je 12. decembra zbog niza optužbi, uključujući izdaju i korupciju.

Pre toga su pogubljena i dva najbliža Džangova saradnika, a zvanični Pjongjang je posle počeo da opoziva neke svoje diplomate ili predstavnike kompanija u inostranstvu, za koje se veruje da su bili bliski sa Džangom.

Čistke koje na neuobičajeno dramatičan i javan način sprovodi ta izolovana komunistička zemlja predstavljaju najveću političku promenu od kako je Kim preuzeo vlast pre dve godine posle smrti svoga oca Kim Džong Ila.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u