NOVA GRČKA: EU ne zna šta da radi sa Hrvatskom

NOVA GRČKA: EU ne zna šta da radi sa Hrvatskom

28 juna 2014

34457_vest_hrvatska-eu-brod-1716455472Na adresu Zagreba, upravo na godišnjicu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, stigla je jedna neprijatna „čestitke“, sa adrese uglednog „Fajnanšl tajmsa“ koji piše da je hrvatska ekonomija najgora u Evropi i da zemlju čeka sudbina gora nego Grčku. „Fajnanšl tajms“ tvrdi da je Hrvatska trenutno najmanje funkcionalna članica EU, pa je tako ta neslavna titula preuzeta od Grčke. Vladi Zorana Milanovića se zamera inertnost i nedostatak želje i samoupouzdanja za nužne reforme. Ništa manje nije kritičan ni „Frankfurter algemajne cajtung“, koji piše da stare elite i dalje vladaju Hrvatskom, kao kartel postkomunističkih oligarha.

Urušavanje hrvatske ekonomije i društva je toliko da godišnjicu ulaska u EU bukvalno niko i ne spominje. Uostalom, zvanični Zagreb nema čime ni da se pohvali, jer je podbacilo sve, ponajviše korišćenje evropskih fondova. Izbori u Evropi skrenuli su i pažnju od bolesne hrvatske ekonomije, pa će nova evropska vlada, verovatno na čelu sa dobrim hrvatskim znancem Žan-Klodom Junkerom, imati pune ruke posla.

Nezadovoljstvo pokazuju i hrvatski građani, pa ih svega još 13 odsto veruje sadašnjoj levoj vladi. HDZ je povećao rejting i sada bi glatko pobedio, jer ima podršku 25 odsto građana, a SDP svega 17. Ako se brzo nešto ne promeni nabolje, a što je gotovo nemoguće, sadašnja garnitura na vlasti nema nikakve šanse da dočeka redovne izbore sledeće godine.

Inventura godine dana Hrvatske u EU porazna je na svim planovima, ne samo na ekonomskom. Svi pamte nepotrebnu blamažu i inaćenje oko izručenja Josipa Perkovića Nemačkoj, što je dovelo do zahlađenja odnosa Berlina prema Zagrebu. Kancelarka Angela Merkel dolazi sredinom jula na Brione, na sastanak lidera iz eks-Jugoslavije, ali neće da se sastane sa premijerom Milanovićem.

Sve u svemu, dobrih vesti na godišnjicu ulaska u EU, u Hrvatskoj i nema. Tako nema ni dobrih vesti za region, jer je Hrvatska trebalo da bude pozitivni primer kako se reforme isplate.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. GoGo says:

    ova kazuva dovolno: https://www.youtube.com/watch?v=YB8QFboSUQ4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *