Nova homoseksualna afera drma Vatikan

Nova homoseksualna afera drma Vatikan

19 jula 2013

St Peter's Basilica As Vatican Bank Commits to Fight Money LaunderingNova homoseksualna afera izbila je u Vatikanu pošto je štampa objavila da je prelat Batista Rika bio u ljubavnoj vezi s pripadnikom Švajcarske garde, prenosi B92.

Italijanski nedeljnik „Espreso“ naveo je, pozivajući se na „verodostojne izvore iz Crkve“ u Urugvaju, da je Rika 1999. godine obezbedio smeštaj i plaćao kapetana garde Patrika Harija, kao i da je jednom prilikom pretučen na mestu gde se okupljaju homoseksualci, posle čega je zbog nepriličnog ponašanja 2000. vraćen iz Montevidea.

Afera je, međutim, zataškana i papa Franja, prema pisanju nedeljnika, verovatno nije ništa znao o prelatovoj prošlosti kada ga je imenovao za ličnog predstavnika u banci, preneo je AFP.

Rika je bio na više prestižnih položaja u Rimu, uključujući mesto direktora rezidencije Santa Marta, u kojoj živi papa.

Portparol Vatikana Frederiko Lombardi odbacio je navode „Espresa“ kao nepouzdane, a analitičari smatraju da je afera možda rezultat unutrašnjih pokušaja sprečavanja Rika da sprovede reforme.

Franja je u junu priznao da u Vatikanu postoji „gej lobi“, pošto su italijanski mediji u februaru izvestili da su kardinali sačinili tajni izveštaj o istrazi sprovedenoj zbog optužbi za korupciju i ucenjivanje homoseksualnih sveštenika, ali i favorizovanje takvih sveštenika.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *