Нова издања САНУ

Nova izdanja SANU

27 oktobra 2016

sanu-izdanja

Ambicija SANU je da sva izdanja koja čuva u svojim arhivama digitalizuje, kako bi bila dostupna novim generacijama i novim vrstama pretrživanja, a potom besplatno stavljena na uvid javnosti, rekao je na Sajmu knjiga Vladimir Kostić, predsednik Akademije nauka, povodom predstavljanja novih izdanja ove institucije. Kostić je dodao da je Akademija podelila pola miliona svojih knjiga bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj, i izrazio žaljenje što nisu sve biblioteke bile spremne da prime nove knjige. Za sve one koji se raspituju gde mogu sada da kupe izdanja SANU, najavio je da će problem distribucije knjiga i njihove bolje vidljivosti biti rešen u najkraćem periodu.

Govoreći o novim Akademijinim knjigama, akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU, naglasio je da je ova institucija živa i delatna, da tradiciju tumači na savremeni način, dodajući da tim putem želi da se razvija i nadalje. Iz bogate izdavačke produkcije izdvojio je knjigu „Jovan Cvijić, život, delo, vreme”, objavljenu povodom 150 godina od rođenja ovog naučnika, potom zbornik radova u čast Vuka Stefanovića Karadžića, Bibliografiju radova istoričarke Desanke Kovačević Kojić, Bibliografiju radova akademika Dragoljuba Živojinovića, zbornik u čast istoričara Vladimira Stojančevića, monografiju o umetničkom radu kompozitora Ivana Jevtića, zbornik sa naučnog skupa „Obrazovanje, razvojni potencijal Srbije”, Dokumente o spoljnoj politici kraljevine Srbije, Sentandrejski zbornik, Zbornik o Srbima u Hrvatskoj, Kosovsko-metohijski zbornik, kao i zbornik sa naučnog skupa „Srpski jezik i aktuelna jezička pitanja”.

SANU je izdavač i zbornika radova u čast slikarke Ljubice Cuce Sokić, i još jednog u čast Vladana Đorđevića, lekara, političara i publiciste. Tu su i zbornici sa naučnog skupa „Mineralni resursi nikla u Srbiji i uticaj na životnu sredinu” i „Unapređenje pčelarstva u Srbiji”. Miro Vuksanović je najavio da će u novembru biti objavljena knjiga akademika Dejana Despića „Na kraju puta”, a do kraja godine i pristupne besede Akademijinih redovnih članova.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *