НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН: Бивши премијер Албаније – Неизбежно уједињење са (тзв.) Косовом!

NOVA JEZIVA NAJAVA ZA BALKAN: Bivši premijer Albanije – Neizbežno ujedinjenje sa (tzv.) Kosovom!

15 aprila 2021

BIVŠI premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije neizbežno, prenosi Ekonomija onlajn.

– Po mom uverenju, nacionalno ujedinjenje (tzv.) Kosova i Albanije je neizbežno. Ideja ‘nacionalnog jedinstva’ kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje – ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju „oslobađanja“ Kosova i Metohije.

– Albanci na Kosovu (i Metohiji) prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova (i Metohije). Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore – kaže Beriša.

On smatra da je napredak “ u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan“.

– Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je večan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

– Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem (tzv.) nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom – zaključuje Beriša.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI3 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Albanci podstiču rat na Balkanu. Spremajmo se.

  • test01 says:

   Do rata ce sigurno doci, zato ameri i opremaju shipce a Srpsku armiju su unistili!

 2. Gardista says:

  Idemo braco pravoslavci iz Makedonije i Crne Gore. Samo ujedinjeni mozemo zatrati trag ovom nomadskom plemenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *