НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН: Бивши премијер Албаније – Неизбежно уједињење са (тзв.) Косовом!

НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН: Бивши премијер Албаније – Неизбежно уједињење са (тзв.) Косовом!

15 априла 2021

БИВШИ премијер Албаније Саљи Бериша сматра да је уједињење тзв. Косова и Албаније неизбежно, преноси Економија онлајн.

– По мом уверењу, национално уједињење (тзв.) Косова и Албаније је неизбежно. Идеја ‘националног јединства’ као идеја водиља и идеал диктирана је с једне стране највећим европским историјским неправдама према Албанцима, поделом њихових земаља у којима су свуда били етничка већина. Дакле, то је идеја која се појавила и конкретизовала током касних седамдесетих година у јеку напора великих сила тог времена да порекну постојање албанске нације, униште је и поделе њене земље – истиче Бериша, који додаје да се идеја о промени граница појавила 2013. доласком Едија Раме на власт у Албанији.Он објашњава како је дошло до, по његовом мишљењу „ослобађања“ Косова и Метохије.

– Албанци на Косову (и Метохији) прешли су из мирног отпора у оружани герилски рат. НАТО је својим ваздухопловством омогућио ослобађање Косова (и Метохије). Албанци у Северној Македонији успели су претњом оружјем да диктирају Охридски споразум. Албанци у Црној Гори имали су кључну улогу у независности Црне Горе – каже Бериша.

Он сматра да је напредак “ у правом смеру коначног решења албанског питања био је изузетан“.

– Идеал националног јединства Албанаца који мислим да је вечан. Али, сада се мора имати на уму да су упркос фундаменталној улози Албанаца у овим процесима, њихови главни актери који су дефинисали те процесе били наши међународни пријатељи и партнери. Дакле, принцип партнерства и лојалности не дозвољава једностране одлуке или поступке Албанаца према међународно утврђеном статусу и уз њихово одобрење санкционисано међународним актима и споразумима и законима.

Верује да ће уз помоћ међународних фактора доћи до реализације ове идеје.

– Дакле, за потпуну реализацију националног јединства захтева се прво потпуно разумевање наших главних савезника, али такође и ослобађање наших суседа од албанофобије, као и сведочења Албанаца пред међународном заједницом да ће овај процес дати консолидацију мира и стабилности у региону. Али овде желим да додам да идеју националног јединства промовише и фаворизује главни непријатељ ове идеје, велики Србин Вучић својим негирањем (тзв.) независне државе Косово и својим територијалним захтевима који подстичу рат. Ставовима који се у потпуности заснивају на доктрини о српској величини, Вучић негује нову конфронтацију између Срба и Албанаца, која би се упркос свему завршила победом Албанаца над српским агресором – закључује Бериша.

(Косово онлајн)

KOMENTARI3 коментара

 1. За Србију says:

  Albanci podstiču rat na Balkanu. Spremajmo se.

  • test01 says:

   Do rata ce sigurno doci, zato ameri i opremaju shipce a Srpsku armiju su unistili!

 2. Gardista says:

  Idemo braco pravoslavci iz Makedonije i Crne Gore. Samo ujedinjeni mozemo zatrati trag ovom nomadskom plemenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u