NOVA JUGOSLAVIJA – Stvaranje „Zapadnobalkanske šestorke“ ipak blizu

NOVA JUGOSLAVIJA – Stvaranje „Zapadnobalkanske šestorke“ ipak blizu

22 oktobra 2013

SFRJMinistri inostranih poslova Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Srbije dali su načelnu saglasnost da sa Crnom Gorom rade na stvaranju Zapadnobalkanske šestorke.

Kako je rečeno agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore, to je jedan od rezultata nedavnog sastanka šefova diplomatija šest balkanskih država, održanog na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Učestvovali su i komesar za proširenje Štefan File, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, te predstavnici Rumunije (predsedavajuće Procesa saradnje za Jugoistočnu Evropi), Hrvatske i Slovenije.

Kako navode izvori Agencije Beta, na sastanku u Njujorku takođe su otklonjene i nedoumice o „preklapanju“ inicijative o okupljanju zapadnobslkanskih zemalja s drugim regionalnim inicijativama, zbog čega je crnogorska ideja u početku primana sa uzdržanošću.

Tako će, između ostalog, svaka članica nove inicijative moći da predlaže konkretne projekte koji će, po usaglašavanju, biti ponuđeni kao zajednička platforma za konkurisanje za novac iz evropskih investicionih fondova, namenjenih zemljama na putu ka EU.

„Iskazana je spremnost za dalji rad na definisanju agende i za dogovore o projektima i aktivnostima prihvatljivim za sve strane, te postignuta saglasnost da se konkretizuju dogovori… uz prepoznatu spremnost za nastavak ovog procesa“, rečeno je Beti u crnogorskom Ministarstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore iniciralo je formiranje Zapadnobalkanske šestorke, koja okuplja zemlje Balkana koje još nisu članice EU, ali tome teže, s ciljem uspostavljanja jače saradnje u mnogim oblastima i ubrzavanja puta ka EU.

Kako je objašnjeno agenciji Beta u crnogorskom ministarstvu, prioritet inicijative je rad na konkretnim projektima važnim za život građana, kao što su unapređenje infrastrukture, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, olakšavanje poslovanja.

Inicijativa podrazumeva i okupljanje, dva puta godišnje, premijera i ministara spoljnih poslova regiona radi unapređivanja političkog okvira saradnje i donošenja ključnih odluka za primenu postignutih sporazuma.

Na krtike i ocene da je Zapadnobalkanska šestorka pokušaj „obnavljanja ranijih državnih tvorevina, dobijanja političkih poena od Brisela ili ad hok projekat sa ciljem privlačenja novca“, u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore kažu da su takve interpretacije „razumljive“, jer je reč o „ideji u povoju“, od tek pre pola godine.

Najavljuju dalji rad na stvaranju Zapadnobalkanske šestorke i konkretne projekte, dok od ostalih zemalja očekuju „konstruktivan pristup i doprinos materijalizaciji ideje“ kroz definisanje projekata, aktivnosti, načina i rokova primene „uz poštovanje, u prvom redu, interesa sopstvenih građana“.

„Rano je govoriti koji će projekti biti deo ove ‘priče’ jer su dogovori u toku. Sigurno je da projekti neće zadirati u suverenitet država, već će biti podsticaj njihovom jačanju“, rečeno je u crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Plan Vlade u Podgorici za jačanje regionalne saradnje pohvaljen je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, gde je konstatovano da je ona „preuzela vodeću ulogu u promovisanju regionalne saradnje na najvišem političkom nivou, a posebno kroz njenu inicijativu Šestorka Zapadnog Balkana“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *