НОВА КАТАСТРОФА: Украјинска армија се код Доњецка може наћи у новом котлу (ВИДЕО)

NOVA KATASTROFA: Ukrajinska armija se kod Donjecka može naći u novom kotlu (VIDEO)

4 juna 2015

doneck_rus_123Napadom ukrajinskih snaga na Marjinku neposredno je rukovodio načelnik Generalštaba OS Ukrajine Viktor Muženko.

Ovo je utvrdila vojna obaveštajna služba armije Donjecke Republike. Njen drugi čovek, Eduard Basurin, noćas je dodatno razjasnio:

„Moguće je da je Muženko delovao po planu koji je utvrđen na Zapadu. A o važnosti „operacije Marjinka” svedoči činjenica da Muženko nije komandovao iz Kijeva već iz obližnjeg Kramatorska”.

Basurin je izneo pretpostavku da bi sledeći udar ukrajinske armije mogao da bude po Lugansku kojeg su Ukrajinci potpuno lišili snabdevanja vodom.

Vojni vrh DNR, kako je rekao, očekuje i napad na Donjeck.

Borbe oko Marjinke, inače, nisu prestale ni u ponoć, ali novog pomeranja „linija” nije bilo. Uprkos tome što ukrajinske jedinice koriste i tenkove i tešku artiljeriju.

Ima indicija da su Ukrajinci tokom dana imali velike gubitke. Takođe: da snage DNR imaju odrešene ruke za napredovanje prema susednim gradićima Krasnogorovka i Avdejevka.

Izviđači armije DNR javljaju da Ukrajinci dovlače pojačanja prema „linijama razdvajanja”. Naročito prema Donjecku, Gorlovki i Jasinovatoj. Na nekim mestima su kolone vojnika i tehnike – kilometarske.

U Marjinki – gde još drže neke pozicije – Ukrajinci su od prošlog leta držali artiljeriju koja je mogla da „dohvati” svaku tačku u Donjecku. Još su lanac obližnjih naselja – Opitnoje, Spartak, Avdejevku i Peski – takođe načičkali „velikim kalibrima” i obilato ih koristili.

Zato eksperti procenjuju da armija DNR može pokušati da iskoristi priliku da „front od Marjinke do Spartaka” odbaci od glavnog grada DNR.

Ima predviđanja da bi se za koji dan pored Donjecka mogao pojaviti „novi kotao”. Čak je već nazvan „Avdejevskim”.

Ovo bi podrazumevalo da jedinice DNR izvedu opkoljavanje ukrajinskih snaga u pomenutim naseljima i da obruč uspešno zatvore.

Šta će se tačno događati narednih dana – niko ne zna.

Međutim, bivši šef izraelske specijalne službe Nativ Jakov Kedmi ocenio je noćas: „Američke vlasti podržavaju ukrajinsku armiju materijalno, ali danas ni SAD nemaju dovoljno novca da je učine u pravom smislu borbeno sposobnom. Borbeni duh njenih pripadnika je na niskom nivou jer se ukrajinska armija mora boriti protiv „svojih”. Uostalom, SAD nisu uspele da podignu borbeni duh svojih saveznika ni u Vijetnamu ni u Iraku”.

Kedmi je čak podvukao: da je armija Iraka bila najbolja na Bliskom Istoku „sve dok se SAD nisu umešale”, pa je sada pobeđuju i islamske paravojne formacije.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

    Dobro. Ovo već postaje monotono. Svi se pitamo čemu vodi svo to lalemudanje i otezanje u nedoggled. Ovi iz Novorusije jredva da trelĆinu Donjeckoluganske republike drže, očigledno da nemaju snage za nešto više, Putin izigrava Labuda na Labuđ(av)om Jezeru, Ukrajinci nesmetano tamburaju po civilima u Novorusiji, iako bi po vestima koje se ovde objavljuju moglo zaključiti da jedva da su živi i da ih je do sada ( Ukrajinskih ustaša ) izginulo najmanje 2,5 miliona. U čemu je vic, ako neko može da mi objasni?

  2. raso says:

    lady gaga.... dodji ovdje da vidis cemu lelemudanje ... nemoj iz fotelje ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *