Nova novčanica od pet evra od danas u prometu

Nova novčanica od pet evra od danas u prometu

2 маја 2013

the-new-5_discover_banknotesNova novčanica od pet evra, prva banknota nove serije novčanica nazvana “Evropa”, od danas je stavljena u promet, saopštila je Evropska centralna banka, prenose agencije.

Pojaviće se na novim novčanicama i ćirilično pismo, treći zvanični alfabet Evropske unije, s latinskim i grčkim, nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine i Kipra i Malte na karti kontinenata na novčanicama.

Dve zemlje su ušle 2004. godine u EU, a evrozoni su se pridružile 1. januara 2008. godine.

Novčanica će biti na raspolaganju “širom uobičajenih kanala”, odnosno na šalterima banaka i automatima, dodala je monetarna institucija iz Frankfurta.

Stare novčanice, prve serije, još uvek su važeće, ali će postepeno biti povučene iz upotrebe.

Datum njihovog definitivnog povlačenja će biti objavljen “unapred”.

Ali i nakon ovog datuma, stare novčanice će sačuvati vrednost i moći će biti zamenjene u centralnim bankama u evro zonama.

Glavna razlika između druge serije i prve je pojava na novčanici portreta Evrope, mitološke grčke princeze koju je zaveo i oteo Zeus, u liku bika, koji je dao njeno ime kontinentu.

Izabrano lice Evrope dolazi s antičke keramičke vaze iz četvrtog veka prije naše ere, koja je dio kolekcije muzeja Luvr u Parizu.

Dodatak portreta je omogućio ubacivanje novih sigurnosnih znakova, dizajniranih tako kako bi otežali falsifikovanje: hologram portreta vidljivog prilikom naginjanja novčanice, filigranski portret, proziran.

Brojne smaragdne boje, sa svetlosnim efektom i promjenom boje, novi su znaci bezbednosti.

Serija Evropa “biće sigurnija od prve serije”, ocijenio je u januaru predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

Inače nova novčanica od pet evra je vrlo slična staroj, sačuvala je format, sivu boju i dizajn epohe i arhitektonskih stilova iz prve serije.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u