Нова НВО хара Србијом!

Nova NVO hara Srbijom!

15 jula 2017

Američka nevladina neprofitna organizacija ,,Spirit of America“ (Duh Amerike) osnovana je sa ciljem da civilnim kanalima i preko civilnog osoblja logistički i obaveštajno pomaže američke vojne operacije širom sveta, a aktivna je i u Srbiji.

Američki vojni i obaveštajni planeri odavno su uvideli da se rat današnjice više ne vodi samo u vojnoj nego i u sferama koje su nevojne, odnosno civilne: kulturi, medijima, ekonomiji, zabavi, nauci, itd. U tom cilju vojska SAD odavno sarađuje sa širokom paletom nevladinih organizacija, međutim od nedavno je otpočela i praksu osnivanja NVO specijalizovanih za podršku vojnim operacijama. Najupečatiljiviji primer toga je NVO ,,Duh Amerike“.

Kako ,,Duh Amerike“ za sebe kaže, njihov cilj je da ,,pruže fleksibilne, privatne asistencije lokalnim potrebama koje imaju američke vojne snage i diplomatija izvan teritorije SAD“. Ova organizacija je trenutno aktivna u 51 zemlji, a među njima su Ukrajina, Sirija, Irak, Avganistan, ali i Srbija i Bosna i Hercegovina. Za sebe kažu da se finansiraju u potpunosti iz privatnih donacija i navode da imaju oko 16.000 donatora. Kao neke od svojih do sada uspešnih akcija navode formiranje ukrajinske radio stanice za psihološke operacije protiv ruskih akcija u Donbasu, opremanje proameričkih snaga u Iraku, kao i humanitarne akcije u zapadnoj Africi kojim se lokalno stanovištvo odvraća od pristupanja gerilskim snagama. Interesantno je da se u njihovom savetodavnom odboru nalaze penzionisani general Filip Bridlou koji je komandovao američkim snagama u Evropi do pre godinu dana, kao i penzionisani general Stenli Mek Kristal koji je komandovao NATO snagama u Avganistanu 2010. i smatra se ekspertom za specijalne operacije.

Američki vojni eksperti objašnjavaju delatnost ove organizacije kao ,,sredstvo jačanja američkog uticaja u inostranstvu“. ,,Ako SAD nameravaju da savladaju agilne pretnje koje su protekle dve decenije iznedrile, moramo da naučimo da koristimo sve resurse na našem raspolaganju. To podrazumeva stvaranje uslova da američko društvo kao celina doprinosi našim vojnim operacijama u inostranstvu“, izjavio je o organizaciji Duh Amerike penzionisani general Čarsl Klivlend, inače bivši načelnik američke Komande za specijalne operacije.

Priroda njihovih dosadašnjih akcija u Srbiji i Bosni i Hercegovini je zvanično bila humanitarna.

(govorisrbija.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *