НОВА ОДЛУКА ЕВРОПЕ тежак ударац за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

НОВА ОДЛУКА ЕВРОПЕ тежак ударац за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

26 јуна 2021

Резолуција о Босни и Херцеговини коју је усвојио Европски парламент јасна је порука Бошњацима да наставе да се боре за такозвану грађанску државу која је у ствари унитарна БиХ у којој би они апсолутно владали. Ко жели унитарну БиХ, не жели Републику Српску.Ово је коментар политиколога из Бањалуке Анђелка Козомаре на европску Резолуцију у којој се између осталог тражи и да се промени Устав у БиХ, призна геноцид у Сребреници, забрани величање ратних злочина и санкционише националистичка реторика… Све ово је, према речима нашег саговорника, нови удар на РС и то жесток.

Унитарна Босна или Република Српска

„Спорно је што у том документу не говоре да је Дејтонски мировни споразум довео до примирја тако што је констутативност ставио као најважнији елемент у процесу одлучивања о најважнијим питањима у БиХ. Срећна околност је што Европски парламент нема неки велики значај у пракси. Да је тако нешто донео Савет Европе онда би требало да се сви замислимо,“ каже Козомора.

Наш саговорник каже да на ово треба гледати као на још један у низу притисака да се БиХ по сваку цену централизује што је идеја коју заступају Немачка, Америка, Велика Британија и још неке земље.

„Они по сваку цену хоће да у кратком периоду направе БиХ грађанском државом иако Дејтонски споразум гарантује свим народима у БиХ равноправност. Дејтон се не може променити никаквим резолуцијама ни ЕП ни Бундестага нити било ког парламента великих сила. Сваки покушај да се на тај начин мења Дејтонски споразум и Устав БиХ значио би велике проблеме не само у БиХ него на целом западном Балкану и довео би до жестоких сукоба,“ уверен је саговорник Спутњика.

Журе да спрече истину о Сребреници

Њихово инсистирање, додаје он, да се призна геноцид у Сребреници је удар не само на РС већ и на Србију.

„Они хоће по сваку цену да натерају српски народ да призна геноцид у Сребреници. То је посебно постало актуелно пошто је независна међународна експертска група састављена од седам познатих историчара на челу са Гидеоном Грајфом утврдила на 1.200 страница стручно и научно, а после вишемесечне истраге и прегледа докумената, да у Сребреници није било геноцида и да је тамо убијено 3.740 људи. И да је бројка од преко 8.000 како пише на улазу у Поточаре преувеличана,“ напомиње Козомора.

Низ догађаја који су претходили овој Резолуцији, напомиње наш саговорник, од говора Бакира Изетбеговића па до новог поступак Црне Горе везано за Сребреницу, само је показатељ да се на РС креће жестоко.

БиХ је још отворено питање

Др Милан Гулић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду и политички аналитичар, каже да свако ко жели унитарну БиХ, не жели Републику Српску исто као што свако ко инсистира на геноциду у Сребреници не жели добро српском народу. Али, каже, то није ништа ново.

„Позиција српског народа у БиХ је таква да њу брани Република Српска. То су притисци старог типа и чини се да ми треба да се навикнемо да се део света према Сребреници односи као да је у питању највећи злочин почињен икада али то не значи да и ми то треба да прихватимо.“

Гулић каже да је по овом питању тежа Резолуција коју је донела Црна Гора него оно што пише о томе у Резолуцији ЕП.

„У том смислу, наравно, све ово нема велики домет али показује да је БиХ још отворено питање са пуно проблема, а чини ми се да свет као и за време рата не разуме на који начин може да придонесе смиривању прилика. То свакако није тако што се подржава став само једне стране,“ каже Гулић.

Извештај о Резолуцији ЕП је подељен у седам поглавља која се односе на процес помирења, функционисање демократских институција, владавину права, основна људска права, социоекономске реформе, повезаност, енергију и околину, спољну политику и сигурност уз констатацију да Европска унија „снажно подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ“.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 коментара

 1. Vesko says:

  EU Rajh naci sljam. Apelujem na rukovodstvo RS da obustavi sve pregovore sa tim neprijatljskim naci savezom zbog napada na nas narod i slobodu.

 2. Gagi says:

  Eto potvrde o onome sto sam nedavno pisao. Sledeci sukob na Balkanu ce krenuti u BiH. Cilj je a tako ce namestiti, da se okrive Srbi za novi rat. Kada se sve zavrsi, rvati uzimaju svoj deo Bosne i tako sire i ukrupnjavaju "svoj"katolicki prostor. Tu se zaustaviti nece, marsirace na Srem a mozda i dalje. Srpski narod mora da shvati da se oni zaustaviti nece, ovo ratno zatisje je samo pauza i odmor za novo osvajanje. Nihov krajnji cilj je, da Srba i pravoslavaca nema na ovom prostoru, da objedine "svoju" teritoriju. Kao sto vidimo, polako i podmuklo taj svoj plan ostvaruju, ako ne dodjemo sebi, nas Srba stvarno vise nece biti na ovom prostoru, bicemo apatridi rasuti po celom svetu. U slucaju bilo kakvog konflikta zapada sa nasom istocnom bracom, istog momenta ce nas napasti sa svih strana ove nase dojucerasnje proleterske komsije iz nekadasnje zajednicke nam titine drzave. Pomoc ce im odmah pruziti ovi lojalni unutrasnji spavaci i peta kolona a Srbi nece znati sta ih je snaslo. Izuzetno lepo i perfidno nas spremaju za propast, tako je to kada se gaji guja u nedrima a neprijatelj vise postuje od samog sebe. Opet ce kao u II ratu narod biti razjedinjen i podeljen na razne partije i pokrete (vec jeste) koji nece moci da se snadje. Opet ce najgore stradati Srbi preko Drine. Boga molim da gresim i da je ovo samo moja glupa fantazmagorija.

 3. Ivke says:

  oni salno priiskaju . BiH po svaku cenu da se centralizuje a Srbija po svaku cenu da se decentralizuje

 4. ko says:

  Sta ovi lesinari hoce? Proslo vamje vreme pljackanja po svetu. Sad morate da radite i trosite svoje, nema vise pljackanja ... Sad nosite se u 3 PM olosu. Ko ste vi da nam odredjujete kako ce da zivi Srbski narod. MARS< MARS ...

 5. milos says:

  Opet iste sile hoce isti belaj. Bosnjaci,ne radujte se,u pamet.Sukobi ne donose nista dobro

  • Željko says:

   U sljedećem ratu biti ćemo na jednoj strani: mi Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, (Sjeverno) Makedonci, sa logističkom podrškom Rumunjske, Mađarske (pogledajte karte Mađarske sa Vojvodinom), Bugarske, Albanije, Slovenije i Turske a na drugoj strani ćete biti samo vi susjedi Srbi kome nitko neće moći pomoći jer ne može ni ptica doletjeti iz eventualno Rusije i Kine jer ne smiju proći kroz zračni prostor NATO država na puta ka Srbiji !

 6. Косовац says:

  Политиколог Анђелко Козомара греши: Јесте да Европски парламент нема извршну власт. Али ако Управник ЕУ стоји иза леђа том парламенту, онда је то озбиљна ствар – Европски парламент служи само да народ ЕУ све то схвати демократски, без злочиначких намера. ………………..Чујеш, „важно да није Савет Европе донео ту одлуку“. Нема проблема Савет ће ту одлуку парламента потписати. ………………..Сорошоидни новоговор је компликован. Највише због намерног убацивања вишезначних израза. Тако да неко нормалан који чита то сорошоидно, не може да разуме ништа, не зна на шта се израз односи – Ово или Оно. Тако и ми (и Козомара) треба да се добро потрудимо, одглумимо паметног сорошоида и тако разумемо. Ево када неко каже САВЕТ ЕВРОПЕ, то на сорошоидном језику значи ово: То је организација наднационалног и европског карактера, Савет Европе НЕ припада институцијама Европске уније, није Европски савет ни Савет Европске уније. Имају 47 чланова. Чланство у Савету Европе није условљено чланством у Европској унији, мада је свих 28 земаља Европске уније, учлањено у Савет Европе. У Савет Европе је учлањена и Србија, Русија, Ватикан,,,,, ЕВРОПСКИ САВЕТ је Тело које је ступањем Лисабонског уговора на снагу ИЗРЕКОМ добило епитет главног органа. Европски Савет окупља председнике држава или влада држава чланица Европске уније, председника Европске комисије и Европског савета. Европски савет има и овлашћење да сам доноси обавезујућа акта. (У комунизму нису постојала таква овлашћења). ……….У чланку је писало Савет Европе, објаснио сам то је пиштољска организација која служи само да замајава људе са простора Европе. Козомара је мислио на Европски Савет, то је већ нешто озбиљно, они су главни владајући Европски Мудраци. Са њима се није шалити, Сионски Мудраци су обично грађанско удружење у односу на њих. ……….Значи, ЕВРОПСКИ САВЕТ ће ту одлуку парламента потписати, парламент и служи за то да дадне покриће за све злочиначке одлуке ЕВРОПСКОГ САВЕТА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u