НОВА ОДЛУКА ЕВРОПЕ тежак ударац за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

NOVA ODLUKA EVROPE težak udarac za REPUBLIKU SRPSKU

26 juna 2021

Rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je usvojio Evropski parlament jasna je poruka Bošnjacima da nastave da se bore za takozvanu građansku državu koja je u stvari unitarna BiH u kojoj bi oni apsolutno vladali. Ko želi unitarnu BiH, ne želi Republiku Srpsku.Ovo je komentar politikologa iz Banjaluke Anđelka Kozomare na evropsku Rezoluciju u kojoj se između ostalog traži i da se promeni Ustav u BiH, prizna genocid u Srebrenici, zabrani veličanje ratnih zločina i sankcioniše nacionalistička retorika… Sve ovo je, prema rečima našeg sagovornika, novi udar na RS i to žestok.

Unitarna Bosna ili Republika Srpska

„Sporno je što u tom dokumentu ne govore da je Dejtonski mirovni sporazum doveo do primirja tako što je konstutativnost stavio kao najvažniji element u procesu odlučivanja o najvažnijim pitanjima u BiH. Srećna okolnost je što Evropski parlament nema neki veliki značaj u praksi. Da je tako nešto doneo Savet Evrope onda bi trebalo da se svi zamislimo,“ kaže Kozomora.

Naš sagovornik kaže da na ovo treba gledati kao na još jedan u nizu pritisaka da se BiH po svaku cenu centralizuje što je ideja koju zastupaju Nemačka, Amerika, Velika Britanija i još neke zemlje.

„Oni po svaku cenu hoće da u kratkom periodu naprave BiH građanskom državom iako Dejtonski sporazum garantuje svim narodima u BiH ravnopravnost. Dejton se ne može promeniti nikakvim rezolucijama ni EP ni Bundestaga niti bilo kog parlamenta velikih sila. Svaki pokušaj da se na taj način menja Dejtonski sporazum i Ustav BiH značio bi velike probleme ne samo u BiH nego na celom zapadnom Balkanu i doveo bi do žestokih sukoba,“ uveren je sagovornik Sputnjika.

Žure da spreče istinu o Srebrenici

Njihovo insistiranje, dodaje on, da se prizna genocid u Srebrenici je udar ne samo na RS već i na Srbiju.

„Oni hoće po svaku cenu da nateraju srpski narod da prizna genocid u Srebrenici. To je posebno postalo aktuelno pošto je nezavisna međunarodna ekspertska grupa sastavljena od sedam poznatih istoričara na čelu sa Gideonom Grajfom utvrdila na 1.200 stranica stručno i naučno, a posle višemesečne istrage i pregleda dokumenata, da u Srebrenici nije bilo genocida i da je tamo ubijeno 3.740 ljudi. I da je brojka od preko 8.000 kako piše na ulazu u Potočare preuveličana,“ napominje Kozomora.

Niz događaja koji su prethodili ovoj Rezoluciji, napominje naš sagovornik, od govora Bakira Izetbegovića pa do novog postupak Crne Gore vezano za Srebrenicu, samo je pokazatelj da se na RS kreće žestoko.

BiH je još otvoreno pitanje

Dr Milan Gulić, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i politički analitičar, kaže da svako ko želi unitarnu BiH, ne želi Republiku Srpsku isto kao što svako ko insistira na genocidu u Srebrenici ne želi dobro srpskom narodu. Ali, kaže, to nije ništa novo.

„Pozicija srpskog naroda u BiH je takva da nju brani Republika Srpska. To su pritisci starog tipa i čini se da mi treba da se naviknemo da se deo sveta prema Srebrenici odnosi kao da je u pitanju najveći zločin počinjen ikada ali to ne znači da i mi to treba da prihvatimo.“

Gulić kaže da je po ovom pitanju teža Rezolucija koju je donela Crna Gora nego ono što piše o tome u Rezoluciji EP.

„U tom smislu, naravno, sve ovo nema veliki domet ali pokazuje da je BiH još otvoreno pitanje sa puno problema, a čini mi se da svet kao i za vreme rata ne razume na koji način može da pridonese smirivanju prilika. To svakako nije tako što se podržava stav samo jedne strane,“ kaže Gulić.

Izveštaj o Rezoluciji EP je podeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okolinu, spoljnu politiku i sigurnost uz konstataciju da Evropska unija „snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH“.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vesko says:

  EU Rajh naci sljam. Apelujem na rukovodstvo RS da obustavi sve pregovore sa tim neprijatljskim naci savezom zbog napada na nas narod i slobodu.

 2. Gagi says:

  Eto potvrde o onome sto sam nedavno pisao. Sledeci sukob na Balkanu ce krenuti u BiH. Cilj je a tako ce namestiti, da se okrive Srbi za novi rat. Kada se sve zavrsi, rvati uzimaju svoj deo Bosne i tako sire i ukrupnjavaju "svoj"katolicki prostor. Tu se zaustaviti nece, marsirace na Srem a mozda i dalje. Srpski narod mora da shvati da se oni zaustaviti nece, ovo ratno zatisje je samo pauza i odmor za novo osvajanje. Nihov krajnji cilj je, da Srba i pravoslavaca nema na ovom prostoru, da objedine "svoju" teritoriju. Kao sto vidimo, polako i podmuklo taj svoj plan ostvaruju, ako ne dodjemo sebi, nas Srba stvarno vise nece biti na ovom prostoru, bicemo apatridi rasuti po celom svetu. U slucaju bilo kakvog konflikta zapada sa nasom istocnom bracom, istog momenta ce nas napasti sa svih strana ove nase dojucerasnje proleterske komsije iz nekadasnje zajednicke nam titine drzave. Pomoc ce im odmah pruziti ovi lojalni unutrasnji spavaci i peta kolona a Srbi nece znati sta ih je snaslo. Izuzetno lepo i perfidno nas spremaju za propast, tako je to kada se gaji guja u nedrima a neprijatelj vise postuje od samog sebe. Opet ce kao u II ratu narod biti razjedinjen i podeljen na razne partije i pokrete (vec jeste) koji nece moci da se snadje. Opet ce najgore stradati Srbi preko Drine. Boga molim da gresim i da je ovo samo moja glupa fantazmagorija.

 3. Ivke says:

  oni salno priiskaju . BiH po svaku cenu da se centralizuje a Srbija po svaku cenu da se decentralizuje

 4. ko says:

  Sta ovi lesinari hoce? Proslo vamje vreme pljackanja po svetu. Sad morate da radite i trosite svoje, nema vise pljackanja ... Sad nosite se u 3 PM olosu. Ko ste vi da nam odredjujete kako ce da zivi Srbski narod. MARS< MARS ...

 5. milos says:

  Opet iste sile hoce isti belaj. Bosnjaci,ne radujte se,u pamet.Sukobi ne donose nista dobro

  • Željko says:

   U sljedećem ratu biti ćemo na jednoj strani: mi Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, (Sjeverno) Makedonci, sa logističkom podrškom Rumunjske, Mađarske (pogledajte karte Mađarske sa Vojvodinom), Bugarske, Albanije, Slovenije i Turske a na drugoj strani ćete biti samo vi susjedi Srbi kome nitko neće moći pomoći jer ne može ni ptica doletjeti iz eventualno Rusije i Kine jer ne smiju proći kroz zračni prostor NATO država na puta ka Srbiji !

 6. Kosovac says:

  Politikolog Anđelko Kozomara greši: Jeste da Evropski parlament nema izvršnu vlast. Ali ako Upravnik EU stoji iza leđa tom parlamentu, onda je to ozbiljna stvar – Evropski parlament služi samo da narod EU sve to shvati demokratski, bez zločinačkih namera. ………………..Čuješ, „važno da nije Savet Evrope doneo tu odluku“. Nema problema Savet će tu odluku parlamenta potpisati. ………………..Sorošoidni novogovor je komplikovan. Najviše zbog namernog ubacivanja višeznačnih izraza. Tako da neko normalan koji čita to sorošoidno, ne može da razume ništa, ne zna na šta se izraz odnosi – Ovo ili Ono. Tako i mi (i Kozomara) treba da se dobro potrudimo, odglumimo pametnog sorošoida i tako razumemo. Evo kada neko kaže SAVET EVROPE, to na sorošoidnom jeziku znači ovo: To je organizacija nadnacionalnog i evropskog karaktera, Savet Evrope NE pripada institucijama Evropske unije, nije Evropski savet ni Savet Evropske unije. Imaju 47 članova. Članstvo u Savetu Evrope nije uslovljeno članstvom u Evropskoj uniji, mada je svih 28 zemalja Evropske unije, učlanjeno u Savet Evrope. U Savet Evrope je učlanjena i Srbija, Rusija, Vatikan,,,,, EVROPSKI SAVET je Telo koje je stupanjem Lisabonskog ugovora na snagu IZREKOM dobilo epitet glavnog organa. Evropski Savet okuplja predsednike država ili vlada država članica Evropske unije, predsednika Evropske komisije i Evropskog saveta. Evropski savet ima i ovlašćenje da sam donosi obavezujuća akta. (U komunizmu nisu postojala takva ovlašćenja). ……….U članku je pisalo Savet Evrope, objasnio sam to je pištoljska organizacija koja služi samo da zamajava ljude sa prostora Evrope. Kozomara je mislio na Evropski Savet, to je već nešto ozbiljno, oni su glavni vladajući Evropski Mudraci. Sa njima se nije šaliti, Sionski Mudraci su obično građansko udruženje u odnosu na njih. ……….Znači, EVROPSKI SAVET će tu odluku parlamenta potpisati, parlament i služi za to da dadne pokriće za sve zločinačke odluke EVROPSKOG SAVETA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *