NOVA OFANZIVA KIJEVSKE HUNTE: Žestoke borbe oko Slavjanska, ima mrtvih na obe strane

NOVA OFANZIVA KIJEVSKE HUNTE: Žestoke borbe oko Slavjanska, ima mrtvih na obe strane

5 maja 2014

GAR02-UKRAINE-CRISIS+LAVROVNovi okršaji ukrajinske vojske i proruskih snaga počeli su na istoku zemlje. Ministar policije kaže da ima mrtvih vojnika. Pucnji se čuju u okolini Slavjanska, jednog od nekoliko istočnih gradova koji su tokom vikenda bili pod kontrolom proruskih „snaga samoodbrane“.

RIA Novosti navodi da ima najmanje 11 povređenih, a privremeni ministar policije Ukrajine Arsen Avakov je potvrdio da je vojska započela novu akciju i da ima najmanje osam povređenih vojnika, dok se tačan broj žrtava „upravo proverava“.

Agencije javljaju da vladine snage prodiru dublje u grad, dok se proruske jedinice povlače. U gradu su se oglasila zvona kao znak uzbune. Reporterka mreže „Raša tudej“ navodi da je videla raketu ispaljenu u blizini TV stanice u Slavjansku, koju trenutno pod kontrolom drže vojnici.

RT navodi i da je jedna žena poginula tokom razmene vatre. U ostalim gradovima na istoku Ukrajine je i dalje mirno, ali veoma napeto.

Proruski aktivisti prete novim akcijama u Odesi

Proruski aktivisti u Odesi zapretili su da će preuzeti kontrolu nad zgradom regionalne vlade pošto je danas sahranjen političar Vjačeslav Markin, koji je nastradao u nedavnim neredima u kojima je više od 40 ljudi ubijeno u toj crnomorskoj luci.

Sahrani Markina, poslanika regionalnog parlamenta koji je bio poznat po svojim govorima protiv vlasti u Kijevu, prisustvovalo je oko 300 proruskih aktivista koji su uzvikivali – „heroj, heroj“.

Mnogi od onih koji su došli u crkvu Svetog Djorđa imali su na sebi traku crne i narandžaste boje, koja je postala simbol proruskog protestnog pokreta u Ukrajini. Aktivisti su zapretili da će kasnije u toku dana da upadnu u zgradu regionalne vlade u Odesi, prenosi AP.

Markin je juče preminuo od posledica ranjavanja u sukobima koji su izbili prošlog petka. Proruski aktivisti su uspeli da preuzmu kontrolu nad sedištima administrativnih uprava i policija u nekoliko gradova u južnoj i istočnoj Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *