НОВА ОФАНЗИВА МАРШАЛА ХАФТАРА: Либијска национална армија поново KРЕЋЕ НА ТРИПОЛИ

NOVA OFANZIVA MARŠALA HAFTARA: Libijska nacionalna armija ponovo KREĆE NA TRIPOLI

14 jula 2019

Libijska nacionalna armija (LNA), kojom komanduje maršal Halifa Haftar, počinje novu ofanzivu na Tripoli.

Haftar očekuje da zauzme Trg el Šahada (Palih), izjavio je komandant 73. brigade LNA, general Salih Buhalika.

– Libijska nacionalna armija započinje novu fazu, naći ćemo se na vratima svetog Trga Palih, neprijatelj je poražen i počeo je da beži sa bojišta kako bi sproveo terorističke akcije u gradu – rekao je Buhalika.Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž je naredio da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija i započeo kontraoperaciju „Vulkan gneva“.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće.

Parlament koji je regularno izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. petrovgrad says:

    Sravnja će Tripoli sa zemljom. Kamen na kamen neće ostati. To je cena demokratije, koju im je doneo zapad posle svrgavanja Gadifija. Gde je bila Libija, a gde su danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *