NOVA OFANZIVA ZAPADA: Počeo težak informativni rat protiv zemalja BRICS

NOVA OFANZIVA ZAPADA: Počeo težak informativni rat protiv zemalja BRICS

8 novembra 2014

Brics 2262Informacioni rat koji je u toku protiv Rusije polako se proširuje na Brazil, Indiju i Kinu.

Kao što je poznato, Brazil, Rusija, Indija i Kina su četiri glavne članice grupe BRICS koja jako smeta Vašingtonu na putu ka unipolarnom svetu.

S obzirom da SAD smatraju BRICS velikom pretnjom, jedino rešenje koje vide kao kontranapad jeste totalni rat informacijama.

Primedba Vladimira Davidova, direktora Instituta za Latinsku Ameriku na Ruskoj akademiji nauka bila je na mestu: „Trenutna situacija pokazuje da postoje pokušaji da se uguši BRICS s obzirom na to da se svetska uloga ovog udruženja pojačala“.

Demonizacija Rusije u SAD je veoma brzo eskalirala, pri čemu je Putin označen kao „novi Hitler“.

Što se tiče Brazila, rat informacijama započeo je mnogo pre ponovnog biranja predsednice Dilme Rusev, definišući brazilsku ekonomiju kao „statičnu“ i demonizujući samu predsednicu Rusev.

Razlozi za uvođenje sankcija mogu biti besmisleni i poput ovakvih naprimer: Zato što Kina održava svoju „agresivnu“ poziciju u Južnokineskom moru, Hong Kongu i Tibetu. Postoji mogućnost sankcija Indiji zbog Kašmira ili sankcija Brazilu zbog kršenja ljudskih prava ili zbog preteranog krčenja šuma.

Pošto BRICS u stvari predstavlja ključni korak ka više demokratskom, inkluzivnom globalnom sistemu međunarodnih odnosa i finansijskog sistema, logično je da će se svaka nacija rušiti pojedinačno.

Novi saudijski naftni šok – kojem je Obamina administracija dala zeleno svetlo – potpuno se uklapa u ofanzivu protiv BRICS-a, naročito Rusije i Brazila.

Takođe, američki dolar i kineski juan su efektivno povezani. Kada američki dolar raste, kineski juan takođe raste. Ipak, kineska ekonomija je ta koja gubi. Peking se zapravo brine da bi kineska proizvodnja mogla da postane suviše skupa na tržištu gde su prodajne cene već veoma niske.

Demonizacija BRICS-a će se na različitim nivoima nastaviti neoslabljeno, ali sa centralnim fokusom na Rusiju, koja će inače pokrenuti Treći svetski rat, kako kažu Amerikanci.

Poslednji primer odnosi se na izveštaj od prošle nedelje da je Rusija simulirala napad borbenim avionima i projektilima na ostrvu Bornholm u junu.

Ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da je Vašington spreman čak i da diskutuje o mogućnosti modifikovanja trenutnog svetskog poretka ka demokratizovanijem menadžmentu.

Dakle, ono što se uočava je pojačano rasparčan sistem koji neumitno juri ka katastrofi i evidentno je da će svet posle Hladnog rata dobiti jednu sasvim novu dimenziju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *