NOVA „OLUJA“ U HRVATSKOJ: Novi zakon briše Srbe

NOVA „OLUJA“ U HRVATSKOJ: Novi zakon briše Srbe

9 decembra 2013

1344076154-olujaNovim hrvatskim zakonom o prebivalištu preti se da sa spiska budu izbrisani izbegli Srbi ukoliko do kraja ove godine ne prijave privremeni odlazak ili odjave prebivalište u nadležnim policijskim stanicama u „lijepoj njihovoj“ ili u konzularnim predstavništima zemalja u kojima trenutno žive! Ukoliko to ne učine do navedenog roka, hrvatske vlasti će ih izbrisati sa spiska državljana, a prete im i kazne od 70 do 700 evra!

Naime, po novom hrvatskom zakonu, čijem izglasavanju su se protivili predstavnici Srba u Hrvatskoj, svi građani Srbije koji imaju važeću hrvatsku ličnu kartu i prebivalište u toj zemlji, a koji žive van zemlje, moraju do 29. decembra 2013. da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske ili da odjave prebivalište. Ovaj zakon izazvao je pometnju među 200.000 izbeglih Srba, od kojih je najveći broj iz Hrvatske, a koji ni posle 20 godina nisu ostvarili nikakava prava.

– Ovo je nečuveno! To je nova “Oluja”! Nedavno smo saznali da moramo da odjavimo ili prijavimo prebivalište kada smo išli da overimo zdravstvene knjižice. Ako nam oduzmu prebivalište, nećemo imati pravo na obnovu kuća i vraćanje stanova, što čekamo već 18 godina. Tretiraće nas kao strance. Već su nam sve oduzeli i porušili, pa još samo fali da nas izbrišu sa lica zemlje! – ogorčena je grupa izbeglih Srba iz Hrvatske koje smo zatekli u redu ispred jednog od izbegličkih udruženja u Beogradu.

Sede glave, koje godinama u izbegličkim centrima i u privatnim smeštajima žive ispod granice ljudskog dostojanstva, kažu da „nema šanse“ da za 20 dana obave privremenu ili stalnu odjavu niti za to nemaju novca.

– Niti znamo šta nam treba od papira niti imamo para da platimo takse. Taj zakon treba hitno izmeniti, a za one koji hoće da se za stalno odjave, neka produže rok – kažu ogorčene izbeglice, ocenjujući da je ovo još jedno etničko čišćenje Srba.

Miodrag Linta, narodni poslanik SNS-a i predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji, precizira da građani Srbije koji imaju važeću hrvatsku ličnu kartu i prebivalište u toj zemlji do 29. decembra imaju dve mogućnosti – da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske ili da odjave prebivalište. Njegova koalicija preporučuje da se građani privremeno odjave na pet godina, koliko predviđa zakon, i na taj način zadrže hrvatsku ličnu kartu.

– To je najpovoljnije rešenje i to mogu činiti lično u policijskim upravama ili stanicama u Hrvatskoj gde imaju prijavljeno prebivalište ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske (Konzulat Hrvatske u Beogradu, u ulici Kneza Miloša 82 i Konzulat Hrvatske u Subotici, u ulici Maksima Gorkog 6) – kaže Linta i ističe da se privremena odjava može tražiti ako su osobe u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja, posla, školovanja, lečenja, nezaposlenosti ili su izdržavana lica. Zbog gužvi u dva konzulata u Srbiji, Linta će tražiti da se rok produži na šest meseci. Linta apeluje na sve građane da se jave nadležnim predstavništvima kako bi izbegli brisanje sa spiska i novčane kazne jer će policija da obavlja terenske provere.

Ratko Ličina, predstavnik Vlade RSK u progonstvu, ocenjuje da je novi zakon novi atak na proterane Srbe.

– Povodom aktuelnog hrvatskog zakona, Vlada RSK smatra da je to što današnja Hrvatska radi u proceduralnom smislu finiširanje posla započetog devedesetih godina prošlog veka, kad su Srbi kao ravnopravan i konstituivan narod izbrisani iz tadašnjeg ustava, a zatim i fizički etnički očišćeni sa tih prostora, posebno u zločinačkim operacijama “Oluja” i “Bljesak”, uz otvorenu podršku Zapada i, nažalost, prećutnu saglasnost vladajućeg srpskog establišmenta. Svi režimi u Srbiji su sprečavali političko organizovanje Krajišnika i to delovanje su sveli na razna udruženja i humanitarne organizacije. Ovakav pristup, koji je prenebregao političko i državotvorno delovanje i naš problem sveo samo na humanitarni i nivo ljudskih prava, unapred je osuđen na propast. Umesto da nasuprot hrvatskog državnog aparata stoji politički kolektivitet, sve se svelo na pojedinca koji treba da se nosi sa državom u neravnopravnoj borbi. Pitanje je zašto se ova tema otvara danas, dvadesetak dana pre isticanje roka? Šta se do sad čekalo? Sve navodi na to da se ovde radi o nečijoj jeftinoj promociji i političkom ćaru nad nevoljnicima iz okupirane Krajine – kaže Ratko Ličina.

Ostvaruje se želja Franje Tuđmana

Savo Štrbac, predsednik Udruženja „Veritas“, kaže da će se ovim zakonom ostvariti davnašnja želja pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana da se postotak Srba u Hrvatskoj svede ispod tri odsto.

– Prema popisu iz 2011, ima ih 4,3 odsto. O tom zakonu se vodila diskusija u Hrvatskoj, u kojoj su Milorad Pupovac i drugi predstavnici Srba predlagali da se izbeglice izuzmu od obaveze dok ne reše svoja socijalno-ekonomska pitanja. Međutim, Sabor to nije usvojio i zakon je donet u paketu o zakonu o biračkim spiskovima. Novina je da hrvatske vlasti mogu da izbrišu ljude sa spiska, a ne kao ranije, kada su se samo lično mogli odjaviti iz mesta prebivališta. Zakon bi bio u redu da na ovim prostorima nije besneo rat. Ovako, napravljeni su propusti i stvoreni problemi – kaže Štrbac.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *