NOVA OPOMENA: Johanes Han ponovo traži da Srbija uvede sankcije Rusiji

NOVA OPOMENA: Johanes Han ponovo traži da Srbija uvede sankcije Rusiji

20 novembra 2014

Informal-Ecofin_Hahn_13092013Komesar EU Johanes Han izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.

„Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavzu“, izjavio je komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Han za „Večernje novosti“ od četvrtka.

Evropski komesar koji u četvrtak dolazi u Beograd, dodao je i da ima razumevanje za istorijske veze Srbije i Rusije i da razume da se Beograd ne primorava da napravi jednostavan izbor.

„Vaša država je identifikovala ulazak u EU kao svoj ključni strateški cilj, koji je premijer Vučić potvrdio tokom nedavne posete predsednika Putina Srbiji. Očekujemo od predstavnika vaših vlasti da nastave da pokazuju privrženost koju imaju prema ključnom strateškom cilju ulaska u EU“, rekao je Han.

Naglasio je i da je temeljni angažman Srbije prema vrednostima i interesima EU važan i tokom njenog predsedavanja OEBS-om naredne godine.

„Ovo opredeljenje Srbije ne sme da bude dovodeno u pitanje u korist pristupa ‘tamo-amo’, između EU i Rusije“, rekao je Han.

On je poručio i da se politika proširenja ne dovodi u pitanje i da je njegov cilj da podrži Srbiju i da joj pomogne da napreduje na putu ka EU.

Upitan kada će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje, Han je odgovorio da je trenutno jasno da neće biti ostvarena jednoglasnost zemalja članica EU da bi se otvorio prvo poglavlje, pre nego što bude konstatovan napredak u poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

„Budućnost i Srbije i Kosova je u Evropi. Ne postoji alternativa paralelenom stalnom napretku i jednih i drugih ka EU. Zato očekujemo od svih zeamlja članica da isprate ovaj proces i podstiču normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine“, poručio je Han.

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    pa da prvo da usaglasimo sto nam najvise steti pa onda ostalo a steti sve jer EU diktira sta smije da se proizvodi i .t.d,ovo je gore od komunisticke planske ekonomije!!!

  2. bruno says:

    Nemojte pogriješiti kao mi hrvati!

  3. Milorad says:

    Vučiću porefenaj to ta vidiš da je sve naopako, po rezouciji 1244 kosovo je Srbija sad kosovo uz pomoć moći zapada odcepi se , nego prilepi Srbiju uz Rusiju inače ode preševo ode sandžak ode još pola Srbije pamet u glavu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *