НОВА ОРУЖАНА ГРУПА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: „Американце ћемо претворити у пепео“

NOVA ORUŽANA GRUPA NA BLISKOM ISTOKU: „Amerikance ćemo pretvoriti u pepeo“

24 januara 2021

ISLAMSKI otpor u Iraku „Ashab al-Kahf“ obećao je da će napasti konvoje sa posadom Koalicije predvođene SAD u severnom iračkom regionu.

U kratkoj izjavi, proiranska šiitska oružana grupa, koja je stajala iza talasa napada na konvoje snabdevanja Koalicije, zapretila je napadima na konvoje koji su prevozili američke trupe u provincijama Kirkuk, Saladin i Niniva.– Ako se američki vojni konvoj, a ne mislimo na konvoje logističke podrške, već vojni konvoji s američkom vojskom, kreće Ninivom, Saladinom ili Kirkukom, mi ćemo to pretvoriti u pepeo – objava je objavljena 22. januara.

„Ashab al-Kahf“, koji se prvi put pojavio u avgustu 2019. godine, počeo je da pokreće napade na Koaliciju predvođenu SAD-om u Iraku nakon atentata na zamenika komandanta Narodnih mobilizacionih jedinica Abu Mahdija al-Muhandisa i komandanta iranskih snaga „Kuds“ general-majora Kasema Sulejmanija prošle godine.

Ćelije grupe napale su pet konvoja koji su 23. januara prevozili zalihe i opremu za Koaliciju predvođenu SAD-om u različitim delovima Iraka, i tada su navodno povređeni pripadnici španske službe.

Dana 23. januara, baza Viktorija bila je na meti nekoliko raketa u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu. Dana 22. januara, logistički konvoj američke vojske bio je na meti napada IED u području Naserija. Istog dana, logistički konvoji američke vojske bili su na meti napada IED u području Abu Graiba, Divanija i Babila.

Svaki napad na američke trupe u Iraku može dovesti do ozbiljne vojne eskalacije. SAD su nedavno obznanile da će vojno odgovoriti na svaki napad koji bi naštetio pripadnicima njihove službe.

(Srbija danas)

KOMENTARI4 komentara

 1. petrovgrad says:

  Mnogi će ostaviti koske po Iračkim pustinjama, daleko od kuće. Šta im to treba.

 2. Rista says:

  Pa, ne verujem. Obećanje ludom radovanje. Stradalo nekoliko španaca a uništiće Ameriku??? Ček prvo da vidimo da se i ovi ne pretvore u ISIL. Lepo napadaju, pa sve po Špancima. Sreća pa nema Srba tamo kao "međunarodnih snaga". Prete, jako prete, tako da me prosto strava vata od novog soja ISIL boja. Ovi su baš zgodni da popljuju Iran. CIJA smišljala a ako nije, saće uskoči u savez sa ovim proirancima. Lepo ih naoruža, proglasi teroristima, počne da plaši Svet sa njima i onda ih uputi na Iran i Siriju. Pokreće napade na Koaliciju predvođenu SAD-om u Iraku? Koalicija i služi za utešnu nagradu, ali Amerikance tamo niko ne sme da napadne. Ni Rusi. Kada Ameri iscrpidu jedan naftni izvor, onda samo prošetaju par vojnika na drugi izvor i niko ne sme ni na put da im stane. A ovi prete koaliciji? Pa valjda ih CIJA tako posavetovala. Našminkani teroristi i šarlatani. Blesanderi koje na kraju pobije njihov narod. Oni jadnici iz ISILa se svi istegli ko gljiste od gladi, smrti i proganjanja. Oni koji su preživeli, žive od turske milostinje jer većinom su Turkmeni, turčinski rođaci. Ali žrtvovani. Da ne bude isto i sa ašman al kafa?

 3. persida says:

  Dobicete sta ste trazili, smrdonogi kauboji.

 4. 1389 says:

  Amerika je pred gradjanskim ratom...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *