НОВА ОРУЖАНА ГРУПА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: „Американце ћемо претворити у пепео“

НОВА ОРУЖАНА ГРУПА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: „Американце ћемо претворити у пепео“

24 јануара 2021

ИСЛАМСКИ отпор у Ираку „Асхаб ал-Кахф“ обећао је да ће напасти конвоје са посадом Коалиције предвођене САД у северном ирачком региону.

У краткој изјави, проиранска шиитска оружана група, која је стајала иза таласа напада на конвоје снабдевања Коалиције, запретила је нападима на конвоје који су превозили америчке трупе у провинцијама Киркук, Саладин и Нинива.– Ако се амерички војни конвој, а не мислимо на конвоје логистичке подршке, већ војни конвоји с америчком војском, креће Нинивом, Саладином или Киркуком, ми ћемо то претворити у пепео – објава је објављена 22. јануара.

„Асхаб ал-Кахф“, који се први пут појавио у августу 2019. године, почео је да покреће нападе на Коалицију предвођену САД-ом у Ираку након атентата на заменика команданта Народних мобилизационих јединица Абу Махдија ал-Мухандиса и команданта иранских снага „Кудс“ генерал-мајора Касема Сулејманија прошле године.

Ћелије групе напале су пет конвоја који су 23. јануара превозили залихе и опрему за Коалицију предвођену САД-ом у различитим деловима Ирака, и тада су наводно повређени припадници шпанске службе.

Дана 23. јануара, база Викторија била је на мети неколико ракета у близини међународног аеродрома у Багдаду. Дана 22. јануара, логистички конвој америчке војске био је на мети напада ИЕД у подручју Насерија. Истог дана, логистички конвоји америчке војске били су на мети напада ИЕД у подручју Абу Граиба, Диванија и Бабила.

Сваки напад на америчке трупе у Ираку може довести до озбиљне војне ескалације. САД су недавно обзнаниле да ће војно одговорити на сваки напад који би наштетио припадницима њихове службе.

(Србија данас)

KOMENTARI4 коментара

 1. petrovgrad says:

  Mnogi će ostaviti koske po Iračkim pustinjama, daleko od kuće. Šta im to treba.

 2. Риста says:

  Па, не верујем. Обећање лудом радовање. Страдало неколико шпанаца а уништиће Америку??? Чек прво да видимо да се и ови не претворе у ИСИЛ. Лепо нападају, па све по Шпанцима. Срећа па нема Срба тамо као "међународних снага". Прете, јако прете, тако да ме просто страва вата од новог соја ИСИЛ боја. Ови су баш згодни да попљују Иран. ЦИЈА смишљала а ако није, саће ускочи у савез са овим проиранцима. Лепо их наоружа, прогласи терористима, почне да плаши Свет са њима и онда их упути на Иран и Сирију. Покреће нападе на Коалицију предвођену САД-ом у Ираку? Коалиција и служи за утешну награду, али Американце тамо нико не сме да нападне. Ни Руси. Када Амери исцрпиду један нафтни извор, онда само прошетају пар војника на други извор и нико не сме ни на пут да им стане. А ови прете коалицији? Па ваљда их ЦИЈА тако посаветовала. Нашминкани терористи и шарлатани. Блесандери које на крају побије њихов народ. Они јадници из ИСИЛа се сви истегли ко гљисте од глади, смрти и прогањања. Они који су преживели, живе од турске милостиње јер већином су Туркмени, турчински рођаци. Али жртвовани. Да не буде исто и са ашман ал кафа?

 3. persida says:

  Dobicete sta ste trazili, smrdonogi kauboji.

 4. 1389 says:

  Amerika je pred gradjanskim ratom...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u