НОВА ОТКРИЋА: Пронађено седам планета сличних Земљи, на три је могуће да постоји и вода (ФОТО)

NOVA OTKRIĆA: Pronađeno sedam planeta sličnih Zemlji, na tri je moguće da postoji i voda (FOTO)

22 februara 2017

Tan2017-2-22_191059396_1_620x0

Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su večeras naučnici Američke svemirske agencije (NASA).

Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija (Akvarijus), samo 40 svetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Prema njihovim rečima, planete kruže oko patuljaste zvezde Trapist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj „naseljivoj zoni“, gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu „naseljive zone“.

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvek noć dok je na drugoj dan.

NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocenio je da otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

„Ima 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji – a to je mnogo“, kazao je Žilon.

Egzoplanete – planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva za pronalaženje vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

Prošle godine NASA je pronašla dve nastanjive planete nalik Zemlji

Jedna od njih – Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

KOMENTARI2 komentara

  1. Sodom von Gomor says:

    DA, SNIMILI SU SA HOBLE ĆOROSKOPOM BAKTERIJE NA TIM PLANETAMA :-))) KOJE BAJKE ONI PRODAJU, TO NIJE MOGUĆE DA DOBAR DEO LJUDI POVERUJE U OVO.

  2. kuka says:

    E, svašta. Ja od juče živ nisam u iščekivanju te na velika zvona najavljivane NASIne konferencije za štampu i epohalnog otkrića koje su nagoveštavali da će objaviti. A ono "ima jedna zvezda i u njoj plavi krug" ili tako nešto reče pesnik. Pa to znamo već pedeset godina. Možda je epohalno to što se ona nalazi na samo četrdeset svetlosnih godina, što, imajući u vidu da naša prevozna sredstva nisu u stanju da dostignu brzine ni približne svetlosti, znači da će čovek tamo stići na svetog nikad. NASInom ludilu nema kraja. Da li pokušavaju da nas zaplaše ili fasciniraju ili samo da pokažu da i oni nešto rade, a ne samo Rusi i Kinezi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *