НОВО ПОНИЖАВАЊЕ: Скот упорно провоцира Србе

NOVO PONIŽAVANJE: Skot uporno provocira Srbe

28 marta 2019

AMERIČKI ambasador u Beogradu Kajl Skot ne odustaje od nediplomatskog manira stalnih provokacija i mešanja u unutrašnje stvari Srbije, koje su i obeležile prethodne tri godine njegovog mandata.

Skot je ponovo „bacio rukavicu u lice“ Beogradu pre nekoliko dana, kada je izjavio da je krivica za blokadu dijaloga Beograda i Prištine na obe strane, iako su kosovski Albanci ti koji su uvođenjem taksa na srpsku robu i usvajanjem platforme o pregovorima praktično ubili razgovore.Srpski državni vrh burno je reagovao na ovaj poslednji istup Skota, u kojem mnogi vide još jedan pritisak Zapada na Srbiju i njeno rukovodstvo da bude kooperativniji oko rešavanja kosovskog pitanja i drugih važnih tema, poput odnosa sa Rusijom.

Od kada je predao akreditive, početkom 2016, Skot, praktično, nije propustio nijednu priliku da „pecne“ Beograd, zbog čega je bio na meti i otvorenih kritika, pre svega, šefa diplomatije Ivice Dačića, da se ne meša u naše stvari, jer ni naši ambasadori to ne čine u Vašingtonu i drugim zemljama.

Skot se nije libio ni da daje svoje mišljenje o protestima zbog Savamale, da zameri ministru odbrane Aleksandru Vulinu zbog izjava o generalu Vladimiru Lazareviću, da lično „kontroliše“ glasanje na dva birališta tokom beogradskih izbora, ali ni da otvoreno traži od Beograda da se odrekne predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za „Novosti“, da su se strani ambasadori u Beogradu, a posebno američki, „oteli kontroli“ još početkom devedesetih, a posebno razbahatili posle 2000, često demonstrirajući nadmoć i ponašajući se kao da smo kolonija:

– Aktuelna vlast pokušava da pokaže otpor prema ovakvom ponašanju, ali to teško ide, jer su oni prosto naviknuti da bez posledica iskaču iz diplomatskih okvira. U tome prednjače američke diplomate, prvo jer dolaze iz jedne od najmoćnijih država, i drugo jer su nam oteli deo teritorije i sad misle da imaju pravo da nas ucenjuju i diktiraju zahteve.

Stevan Gajić, iz Instituta za evropske studije, podseća da je Skot došao u Srbiju dok je na vlasti u SAD bila jedna administracija, a nastavio mandat pod novom, Trampovom:

– I u samoj Americi postoji neka vrsta haosa oko spoljne politike, pa se to očigledno preliva i na službovanje njihovih ambasadora.

„ŠAMAR“ USRED VLADE

MOŽDA i najžeća provokacija Skota bila je kada je oktobra prošle godine, usred Vlade Srbije i u prisustvu ministarke Zorane Mihajlović, izjavio da kosovska vlada nije takozvana već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlje, sa svojim izabranim predstavnicima. Srpski državni vrh oštro je reagovao na ove reči, ali Vašingtonu nije upućena protestna nota.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. samostalan says:

  Joj Skote, ne gubi vreme, ti si niko i nista, idi kuci.

  • Ivana says:

   I zašto kukavička i izdajnička vlada ćuti baš kao i ceo kukavički srpski narod baš jadno a sve junak do junaka.

 2. shif mi radi says:

  pa šta si drugo očekivao od skota...

 3. Boban says:

  Nisi ti skot ti si skotina!

 4. Budi Bog s nama says:

  To samo majka može da voli, ali kada mu je i ona sama dala ime Skot onda možete misliti, na sreću ta žena je umrla i oslobodila se svog Skota. A ovaj Skot valjda očekuje da i njegovu pozlaćenu bistu postave pored Bilijeve u Prištini. Sa srećom!

 5. bane says:

  Naša mlaka i mlitava vlast je dopinela tome. Treba pitati amere da li znaju uopšte šta sve ovaj radi ovde.

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Kaubojski primat.

 7. test01 says:

  Sta se ljutite na ovog skota, on radi za ameriku i duboku drzavu koja ga je tu i postavila da radi to sto radi. Svi znamo da je on neprijatelj. Ljutite se na izdajnicku vlast u Srbiji koja izdaje Srpski KiM i unistava RS. To su pravi krivci. Kada dodju patritoi na vlast u Srbiji i skotovi ce da ucute posto ce dobiti odgovarajuci odgovor. Odavno im je trebalo otkazati bilo kakvo gostoprimstvo i tuziti ih za agresiju ali kao sto rekoh, zato su mariotene dovedene na vlast u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *