NOVA POSKUPLJENJA: Ovakav nas život čeka u Srbiji sledeće godine

NOVA POSKUPLJENJA: Ovakav nas život čeka u Srbiji sledeće godine

23 novembra 2014

siromastvo kontejnerNovi državni nameti na energente i negazirana pića najavljeni za početak 2015. godine, uz smanjenje plata i penzija, uticaće na novi pad kupovne moći, a time i na pad bruto društvenog proizvoda, koji bi mogao da ide do čak sedam odsto, što bi bio rekord u poslednjih 10 godina.

Posledica toga mogla bi biti nova otpuštanja i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

– Analize ukazuju na to da je pad BDP u 2015. neminovan. Zavisno od industrijske proizvodnje i izvoza, i nivoi pada BDP su različiti, od 0,81 odsto do čak 6,99 odsto – navodi Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara.

Na pitanje koji je scenario najrealniji, odgovara da je to pad BDP od četiri odsto, što znači smanjivanje zaposlenih u postojećim firmama, smanjenje plata, gašenje malih i srednjih preduzeća.

– Situacija će u 2015. biti veoma loša. Sklon sam mišljenju da će pasti uvoz zbog pada industrijske proizvodnje, a pašće i tražnja, što mora da obori BDP. Inflacija će biti niska, a ako se desi deflacija, biće još gore. Nemoguće je da posle dva odsto pada BDP u ovoj godini, pad u 2015. bude manji. Nema nijednog znaka da će ići nabolje – navodi Milićević i dodaje da izvozimo dosta kukuruza, ali je njegova cena pala 30 odsto u ovoj godini, dok „Fijat“ ne može više da poveća izvoz.

Njegov kolega Ljubomir Madžar smatra da je pad BDP od četiri odsto previše, te očekuje minus od oko jedan odsto.

– Još manje je verovatno da će biti velikog rasta u 2016. To bi me baš iznenadilo, morao bih da priznam da sam bio neznalica. Nema nijednog činioca koji bi delovao ohrabrujuće – male su investicije, slaba domaća tražnja, izvoz bez velike perspektive – poručuje Madžar.

S druge strane, najavljeno poskupljenje gasa zbog dodatnih transportnih troškova, kao i uvođenje novih akciza na struju i negazirana pića poguraće inflaciju za jedan do dva odsto, barem jednokratno.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. LADY GAGA/samo ladan turčin je dobar turčin......al radi sigurnosti uvek ga istretirati napalmom.......... says:

    1.000.000 NEZAPOSLENIH. DA LI SE IKO PITA OD ČEGA ONI ŽIVE?

  2. Somebody74 says:

    Narod koji izabere neku vlast a posle se žali na nju, nije žrtva nego saučesnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *