НОВА ПОСТАВКА У ЛЕГАТУ УМЕТНИКА: Лубардиних седам слика

NOVA POSTAVKA U LEGATU UMETNIKA: Lubardinih sedam slika

20 oktobra 2016

465465676587

OTVARANJE nove postavke u Legatu Petra Lubarde proteklo je sinoć u svečanoj atmosferi i u prisustvu mnogobrojnih uglednih ličnosti iz kulturnog života Beograda.

– Najavili smo da će se stalna postavka periodično menjati. U najnovijoj je sedam slika koje nisu bile izložene u prvoj postavci, kao i predmeti, novinski članci, dokumenta i fotografije iz lične arhive velikog slikara. U ovoj kući Petar Lubarda je stvarao i živeo zajedno sa suprugom Verom od 1957. sve do svoje smrti 1974. godine. Posle Petrove smrti, Vera je poklonila Gradu Beogradu slike, crteže, skice, nameštaj i slikarski pribor, koji su se nalazili u njegovom ateljeu – podsetio je Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata. – Verujem da je većina vas čula u kakvom se stanju nalazila sama kuća i dela zatečena u njoj kada smo pre osam godina prvi put ušli ovde. Zahvaljujući ogromnom trudu, velikom broju profesionalaca iz Kuće legata i Centralnog instituta za konverzaciju, skoro sva zatečena dela su spasena, kao i dragocena arhiva, a uz veliku finansijsku pomoć Grada Beograda, vila u Iličićevoj 1 je kompletno revitalizovana.

Autorke postavke Nada Simulov Timofejev i Aleksandra Ostić uložile su veliki trud da bi publika uživala.

– Priče koje pripovedaju predmeti umetnika, arhiva koju je on sam stvarao, njegov pres-kliping jesu atrakcija ovog legata – rekla je Aleksandra Ostić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *