NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Manja kazna uz nagodbu

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Manja kazna uz nagodbu

25 jula 2014

saobracajna policija_5Od 20. avgusta građani Srbije koji su načinili saobraćajni prestup moći će da postignu sporazum o priznanju prekršaja, kojim će se sa policijom „nagoditi“ o visini kazne i o eventualnom roku za zabranu upravljanja vozilom. Pogodbe nema kada je reč o kaznenim poenima, a sporazum će morati da potvrdi nadležni Sud za prekršaje.

Ova pogodnost važiće za saobraćajne prekršaje počinjene od 1. marta ove godine, kada je ovakav propis stupio na snagu.

– Sporazum može da se postigne u svakom trenutku, do završetka prekršajnog postupka u sudu – objasnio je danas na konferenciji za novinare sudija Zoran Pašalić, predsednik Apelacionog prekršajnog suda.

– Naravno, ako se odmah pristupi sporazumu, građane će to manje koštati, jer nema sudskih troškova.

Za početak, kako je najavio načelnik Uprave saobraćajne policiije MUP Srbije Vladimir Rebić, dok se sistem „ne uhoda“ planirano je da se sporazumi potpisuju za prekršaje iz člana 332. Zakona o bezbednosti saobraćaja.

– To su oni delovi ovog člana, gde zakon propisuje kaznu od šest do 20 hiljada dinara, od dva do šest kaznenih poena i zabranu upravaljanja motornim vozilom do 30 dana – naveo je prvi saobraćajac Srbije.

– Nagodba bi mogla da bude, na primer, da učinilac prekršaja plati šest hiljada dinara kaznu, da mu kazneni bodovi ostanu, a zabrane vožnje može, ali i ne mora da bude.

Ovakav predlog sporazuma biće upućen nadležnom sudiji za prekršaje, koji treba da ga „aminuje“. Onog trenutka kada bude i sudski potvrđen, građanin će imati rok da novčani deo kazne na koju je pristao – plati.

– Dok se ne budemo „uhodali“ i videli kako će to u praksi da funkcioniše, odlučeno je da se sporazumi postižu za relativno blaže prekršaje kao što je brzina od 20 do 50 kilometara na sat veća, od dozvoljene, u naseljenom i od 40 do 60 kilometara van naseljenog mesta – rekao je Slobodan Mališić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije.

Takođe, i oni koji su zatečeni da voze u stanju srednje alkoholisanosti moći će da se dogovaraju sa policijom o postizanju sporazuma. Ta granica je od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

– Ovaj Zakon poznaje samo jedno ograničenje kada je reč o postizanju sporazuma, a to je da on ne može da se potpiše za kazne koje su predviđene takozvanim prekršajnim nalogom – saopštio je Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda Beograda.

– Nalog omogućava da se fiksno propisane kazne plate u roku od osam dana u duplo manjem iznosu od zakonom predviđenih.

Prekršajni nalog je, međutim, predviđen za lakše saobraćajne prekršaje poput, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja danju bez upaljenih svetala, nepropisno parkiranje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, istek roka važenja vozačke dozvole, nepropisne registarske oznake, istek roka važenja registracione nalepnice…

– Građani će morati sami ili preko advokata da pokrenu ceo postupak priznavanja prekršaja i mogućeg potpisivanja sporazuma – objasnio je Rebić.

– I to što pre, to bolje. Sa takvim zahtevom treba da se obrate nadležnim saobraćajnim ispostavama, gde su načinili prekršaje, a policijske starešine će da učestvuju u postizanju sporazuma.

Ovakav način kažnjavanja važiće i za one građane, koji nisu naši državljani ili voze kola sa stranim tablicama. Oni su do sada uvek vođeni pravo kod sudije, a sada se i njima pruža mogućnost da postignu sporazum o priznanju prekrašaja i dogovore se o visini kazne.

Prema rečima nadležnih, novi način kažnjavanja nesavesnih vozača značiće znatno rasterećenje za sudije-prekršajce, a policiji će doneti efikasnost i manje „šetnje“ po sudovima. Godišnje se sudijama za prekršaje podnese od 800.000 do 900.000 prijava, od čega se 62 odsto odnosi na (ne)dela iz saobraćaja.

Od 1. marta ove godine sudijama za prekršaje privedeno je sedam hiljada osoba, izrečeno je 76 miliona dinara kazne, 8.340 dana zatvora, 8.600 meseci zabrane upravljanja motornim vozilima i 3.146 kaznenih poena. Od tada je izdato 41.977 naloga za saobraćajne prekršaje, od kojih je 21.844 realizovano – odnosno, novac je uplaćen u 52,3 odsto slučajeva. U istom periodu prošle godine, kada nije bilo ovog naloga, procenat naplate kazni bio je 16,79 odsto.

BOLJA BEZBEDNOST

Načelnik Saobraćajne policije Srbije Vladimir Rebić saopštio je da je poboljšana situacija kada je reč o bezbednosti saobraćaja u odnosu na isti period lane.

– Prošle godine do 23. jula imali smo 19.573, a u istom periodu ove 18.536 udesa – rekao je Rebić.

– Prošle godine poginula je 311, a ove 271 osoba, dok je oko 9.089 ljudi povređeno, što je za oko 450 manje.

REGISTAR PREKRŠAJA

Nadležni državni organi uvidom u Registar prekršajnih sankcija znaće da li je neko platio kaznu ili nije. To se, međutim, ne odnosi samo na saobraćajne prekršaje. Građanin koji nije izmiri svoju obavezu neće moći da registruje auto, dobije novu vozačku dozvolu, ili da produži rok važenja stare, da učestvuje na javnim tenderima, osnuje firmu ili zanatsku radnju…

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *