НОВА ПРЕДСЕДНИЦА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ блиска Србији, Русији…

NOVA PREDSEDNICA SEVERNE MAKEDONIJE bliska Srbiji, Rusiji…

9 maja 2024

Kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova novi je predsednik Severne Makedonije, objavljeno je sinoć na osnovu 74,89 odsto izbrojanih glasova, a njen protivkandidat Stevo Pendarovski iz SDSM priznao je poraz i čestitao joj. VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog odnela je pobedu i na parlamentarnim izborima, saopštio je DIK.

Nakon više od 99 odsto obrađenog izbornog materijala, ubedljivo najviše mandata na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, koji su održani 8. maja, osvojila je VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog – 58 poslaničkih mandata.Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim izbornim rezultatima, Državna izborna komisija je saopštila da je SDSM osvojila 18 mandata, Evropski front 19, Vredi 13 mandata, Levica 6, pokret Znam 5 mandata.

Makedonski parlament broji 120 poslanika, a VMRO-DPMNE je na ovim izborima osvojila više mandata nego zajedno SDSM, najveća stranka etničkih Albanaca DUI Ali Ahmetija i Znam.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je istorijskom njihovu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i ubedljivu pobedu njihovog predsedničkog kandidata Gordane Siljanovske, poručivši da je, kako je rekao, ovo pobeda cele nacije.

„Mi smo uspeli, vi ste uspeli. Makedonija je pobedila. Istorijska pobeda naroda. Pobedila je Makedonija, koja pripada Makedoncima, Albancima, Turcima, Srbima, Vlasima, muslimanima, ateistima, ponosnim narodima. Vlada je pala, a za to ima razloga. Kriminal, korupcija, konfiskovana država, tenderi, nepotizam i još 100 drugih je razloga zbog kojih je država trpela. Narod je bio razočaran. Večeras su konačno poraženi“, rekao je Mickoski u sedištu stranke, gde je bio okupljen veliki broj njihovih pristalica.

Siljanovska: Biću predsednik svih građana

Gordana Siljanovska Davkova biće šesti predsednik od proglašenja nezavisnosti Severne Makedonije i prva žena na ovoj poziciji.

Ona je nakon proglašenja pobede poručila da će biti predsednik svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

„Nijedan predsednik ne može da traži jedinstvo ako se drži samo partijskih principa“, rekla je Siljanovska na konferenciji za novinare nakon što je Državna izborna komisija saopštila prve nepotpune rezultate u drugom krugu predsedničkih izbora.

Istakla je da će njena vrata uvek biti otvorena za sve građane i da će ispuniti sve obećano u predizbornoj kampanji, počev od narodnih kancelarija, preko obraćanja parlamentu, Sudskog saveta, Ustavnog suda i Saveta bezbednosti, a sve u skladu sa svojom strukom.

„Moramo da pokušamo da pomažemo jedni drugima, da počnemo da se razumemo, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom“, rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da njeni putevi prvo vode na Balkan, ali i da neće izostaviti ni Brisel. Braniće, poručila je, državne i nacionalne interese.Inauguracija Siljanovske najkasnije do 12. maja

Inauguracija Gordane Siljanovske Davkove trebalo bi da bude održana najkasnije 12. maja, kada odlazećem predsedniku Stevi Pendarovskom ističe mandat. Sednicu Sobranja na kojoj bi Siljanovska Davkova, inače prva žena predsednik u istoriji Makedonije, bila inaugurisana, trebalo bi da sazove aktuelni predsednik parlamenta Jovan Mitreski.

Ako Siljanovska Davkova bude inaugurisana 12. maja, ona će dati mandat za sastav nove makedonske vlade, koju će formirati VMRO-DPME Hristijana Mickovskog.

Na osnovu Ustava, predsednik Republike je vrhovni komandant oružanih snaga. Predsednik ostvaruje prava i dužnosti na osnovu i u okviru Ustava i zakona, a bira se na opštim i neposrednim izborima, tajnim glasanjem, na period od pet godina. Pre stupanja na dužnost, predsednik Republike daje svečanu izjavu pred Skupštinom kojom se obavezuje da će poštovati Ustav i zakone.

Siljanovska Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu, u tadašnjoj SFRJ. Bila je kandidat za predsednika VMRO-DPMNE na prošlim predsedničkim izborima održanim 2019. godine kada je poražena od Pendarovskog. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978. godine, gde je i magistrirala. Autor je stotine naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Luka says:

    Siljanovska Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu, u tadašnjoj SFRJ. Ne tada je bila FNRJ . Preimenovanjem postaje SFRJ zek 10 godina kasnije. Ovo nije bilo samo terminološko preimenovanje ali to je sasvim druga tema- Sve čestitke gđi Gordani Siljanovskoj Davkovoj uz najbolje želje za napredak prijateljskog makedonskog naroda i prijateljske S. Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *