НОВА ПРЕДСТАВА ИЗ БРИСЕЛА ЗА СРБЕ: Све у режији Американаца

NOVA PREDSTAVA IZ BRISELA ZA SRBE: Sve u režiji Amerikanaca

8 marta 2019

Evropska unija, kao posrednik, ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, rekla je danas portparolka EU Maja Kocijančič na pitanje novinara o Platformi Prištine, ali i naglasila da se samo kroz pregovore može doći do finalnog sporazuma.

Diplomatski izvori u Briselu jasno preciziraju za Tanjug da je Platforma Prištine tek „individualna pregovaračka pozicija“ Kosova i da se samo na tome „ne može bazirati kompromis“.Istovremeno, Priština se upozorava da neće biti u mogućnosti ni da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu, ukoliko najpre ne ukine takse na robu iz Srbije.

Kocijančičeva je na direktno pitanje Tanjuga kako vidi mogućnost nastavka dijaloga u Briselu nakon usvajanja prištinske platforme, koja praktično odbacuje pregovore o svemu što su otvorena pitanja za Beograd i insistira samo na međusobnom priznanju, poručila da je za Srbiju, Kosovo i ceo region „dijalog jedini put napred“.

Ona je u ime EU još jednom pozvala vlasti u Prištini da „odmah suspenduju tarife na robu, kako bi došlo do brzog nastavka dijaloga“.

„Prvo tarife moraju biti ukinute. Drugo, kada su individualne pozicije u pitanju, to nikada ne komentarišemo. Na kraju, samo kroz pregovore finalni sporazum može biti postignut“, poručila je ona i ponovila da je EU tu da radi na normalizaciji odnosa, a da je pitanje eventualnog priznanja Kosova — pitanje za zemlje članice.

„Cilj je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, održivo, primenjivo i realno rešenje, zasnovano na međusobnom pristanku, u skladu sa međunarodnim i EU pravom i prihvatljivo za zemlje članice“, ponovila je Kocijančičeva.

Ona je izbegla da odgovori na pitanje da li je do realnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći na osnovu nerealnih pregovaračkih pozicija neke od strana.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. vanja says:

  Tarife su dimna zavesa iza koje se kriju krupnije stvari : tzv vojska Kosova, otimanje Trpece, stvaranje velike Albanije. Dok se odvija navodni dijalog pod pokroviteljstvom EU, Siptari korak po korak ostvaruju svoje maksimalne planove.

  • Ivana says:

   A izdajnički vođa i kukavički narod ćuti, Srbi najveće kukavice na planeti ostao je samo ološ sinovi komunističkih milicajaca, oficira, udbaša sve izrodi bez vere i nacije.

  • Pravda says:

   Scipetari trenutno mogu sta hoce al nece dokle oce.

 2. Ime neko says:

  Nama Srbima je bitno gde se Raznjatovic bori i sa kim, zadruga, Parovi, Karleusina majka, i ostala sranja...A zemlju nam oteli....A BRnabicka ce "umereno reagovati".....hahhahahaha.....smesno...

 3. Budi Bog s nama says:

  Nema tu novog filma, već stari režiseri u novim serijama, sporazuma neće biti samo da znate, jer ako mi sami ne vidimo šta nam se dešava objasniće nam to naši vrli prijatelji.

 4. padre says:

  Da sam ja na njihovom mestu, ipak bi upozorio Srbiju, da ne podiže tenzije!

 5. Ivana says:

  I što kaže veliki i premudri vođa koji vodi glup i kukavički narod to su naši EU prijatelji i prijatelji Amerikanci koji su mu savetnici a Rusi naši neprijatelji. Ceo narod misli jedno a vođa misli drugo to samo znači narod najbednijih kukavica Hrvati i Šiftari su pojam upornosti i hrabrosti za kukavne Srbe i kukavnog vođu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *