НОВА ПРЕТЊА! У протеклих 70 година НАТО се фокусирао на Русију, али сада је друга земља њихов највећи проблем

NOVA PRETNJA! U proteklih 70 godina NATO se fokusirao na Rusiju, ali sada je druga zemlja njihov najveći problem

7 aprila 2019

NATO je većinu proteklih 70 godina proveo fokusirajući se na to kako da odbrani kontinent od Rusije. Da bi preživela naredne decenije, Alijansa više razmišlja o pretnji na istoku.

Kina je glavna na umu zvaničnika NATO koji su se okupili u američkoj prestonici kako bi proslavili 70. godišnjicu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kojim je uspostavljen savez 4. aprila 1949. godine.Da li i u kojoj meri bi članovi saveza trebalo da dozvole kineskom tehnološkom gigantu „Huavej“ da posluje u njihovim zemljama, kao i mogući problemi sa željom Italije da se pridruži ambicioznoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ pitanja su na koja NATO treba da nađe način da odgovori, piše „Politiko“.

– Kina će postati glavni subjekt 21. veka s obe strane Atlantika. Kina je izazov za skoro svaku temu. Važno je bolje razumeti šta to podrazumeva za NATO – izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u govoru u Vašingtonu u sredu.

To je teško pitanje za Evropu koja, kao i SAD, ima duboke komercijalne veze sa Kinom.

– Mi smo partneri s jedne strane i konkurenti s druge strane – ne samo u pogledu ekonomije, već imamo i vrlo različite političke sisteme. Želimo odnose na osnovu reciprociteta. Takođe želimo dobre trgovinske veze sa Kinom – rekla je Angela Merkel na samitu Evropskog saveta u Briselu prošle nedelje.

Kina je sada najveći trgovinski partner Nemačke, ispred SAD. Za EU u celini, trgovina sa Kinom je na drugom mestu veoma blizu SAD. Pored toga, Kina je pokazala spremnost da uloži značajne iznose tamo gde drugi neće: u infrastrukturne projekte u zemljama kao što su Grčka, Mađarska i Italija.

Dok je Trampova administracija bila fokusirana na Kinu od prvog dana, evropski lideri tek počinju da se suočavaju sa sve većim znakovima da kineska velikodušnost može predstavljati dugoročnu stratešku pretnju regionu.

EU je obećala da će zauzeti stroži stav prema Kini po pitanjiu sajber špijunaže i krađe intelektualne svojine, što su pitanja koja će se naći na vrhu agende na samitu EU i Kine sledeće nedelje.

Nije jasno kakvu ulogu NATO sa svojim geografskim ograničenjima treba da odigra u naporima Zapada da se zaštiti od Kine.

Međutim, raste uverenje među bezbednosnim zvaničnicima da kineska politika ima uticaja i na SAD i na Evropu.

Na primer, pitanja o tome kako osigurati otvorene kanale u ključnim trgovinskim koridorima, kao što je Južnokinesko more, jednako su važna za Evropu kao i za SAD.

Pretnja koju pruža sposobnost kineske vojne borbe je još jedna oblast od ključnog strateškog značaja. Sve što nedostaje je strategija Zapada.

– Svi bismo mogli imati koristi ako bismo mogli razviti zajedničke pristupe sa SAD. Ali još uvek nemamo strategiju EU i ne možete imati zajedničku strategiju ako nemate sopstvenu strategiju – rekao je Volfgang Išinger, bivši nemački ambasador koji sada vodi Minhensku bezbednosnu konferenciju.

Podela fokusa između Rusije i Kine

Najveća zabrinutost za Evropu je da će u svetu velike borbe sila između SAD-a i Kine, ona biti ostavljena po strani. Nedavna odluka predsednika Donalda Trampa da se povuče iz Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF), sporazuma iz doba Hladnog rata koji je imao za cilj zadržavanje nuklearnog oružja srednjeg ranga izvan Evrope, podstakao je te strahove. Trampova administracija je donela odluku bez angažovanja evropskih saveznika iz Vašingtona, iako bi Evropa bila najviše izložena ruskim nuklearnim oružjima. Ono što je Evropljane frustriralo bilo je to što praktično nisu imali pravo glasa o pitanju od egzistencijalnog značaja za njih.

Veliki rizik za Evropu bi bila kriza u Aziji koja bi odvratila američke resurse od NATO. Takva promena bi mogla doći iznenada, kao što se dogodilo nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kada su SAD preusmerile svoj fokus gotovo preko noći na Bliski istok. Zato neki evropski vojni stratezi veruju da bi se članice NATO u regionu trebalo da se pripreme da preuzmu vođstvo u suočavanju s Rusijom. Određeni broj evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, već igraju centralnu ulogu u NATO-ovoj operaciji unapređene daljnje prisutnosti u Baltičkim zemljama i Poljskoj, koja ima za cilj da obeshrabri Rusiju da ne vrši agresiju u regionu.

Kad bi se ​​Evropa usredsredila na Rusiju, oslobodila bi SAD da se više koncentriše na Aziju (gde evropski saveznici NATO praktično nemaju prisustva), podelu rada koja bi verovatno učinila da Vašington na čelu sa Trampom ima bolje mišljenje o Alijansi. U tom pogledu bi uspostavljanje Evropske armije bilo korisno.

Sa Trampom ili bez njega, realnost suočavanja sa Kinom će dovesti do razmatranja budućnosti NATO. Da li Evropljani, s obzirom na njihovu sve veću ekonomsku zavisnost od Kine, mogu postići konsenzus među sobom ili sa SAD, drugo je pitanje. Želja zemalja u južnoj Evropi da prihvate kineske investicije je zabrinjavajući znak onima koji pozivaju na jedinstven pristup.

– Kina parališe donošenje odluka u Evropi. Trebalo bi da mi pravimo investicije koje sada Kina radi. Ali nismo više dovoljno bogati da držimo Kinu izvan našeg tržišta – rekao je Jan Tehau, nemački politikolog i direktor Evrospkog programa na Nemačkom Maršalovom fondu.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Evropa je poslednja sila u svetu. Tu ej zavrsena prica. Pitanj eje amo ko ce biti prva, druga i treca.Znajuci kako je u Kini, od Kineza koji me molio d ane sirim jer se plasi za svoju glavu i u Americi, to tamo na duge staze ne moze. Niej u pitanju ekonomija, nego ...standardna boljka istoka. A ja da kazem necu, a i niej nesto kad biculi, li z akienza je to katastrofa da cuje vlast d aje on to rekao, a kqaze imaju usi svuda.

  2. teoretičar says:

    "...koja ima za cilj da obeshrabri Rusiju da ne vrši agresiju u regionu." Takve reči su deo ispiranja mozgova Zapadnog običnog sveta, koji se već ceo vek sramotno laže i ima sasvim pogrešno mišljenje o celom Svetu a ne samo o Rusiji. Kada bi samo malo uspeli samostalno da razmisle, svi ti isprani mozgovi bi shvatili da oni ustvari napadaju Rusiju. Nije važno. To već ceo Svet zna ali zapadni mediji i dalje trube svoju propagandu, koja očigledno potiče od lažova kao što je ovaj koji tako besomučno laže. Mediji nikada neće saznati šta oni stvarno pričaju iza vrata. Rusiji treba mir bar još 100 godina, ali ne daju joj. Što se tiče Kine, slične laži. Ako Kina krade njihovu tehnologiju, a istina je da svi na svetu kradu, špijuniraju i kopiraju sve što mogu, a oni ipak spali u zavisnost od Kine, onda su oni najobičniji kilajberi. Traže proizvode za poludžabe ali da ništa ne daju. E, pa omaklo se ovog puta. Nisu videli volej koji ih je dočekaio za sve one mirne godine krckanja polufraj proizvoda. Ali imaju oni i koristi. Bar četvrtina Kineza je dostigla zavidan standard i to je ujedno reklamni deo Kineskog naroda koji ima sjaj i zaslepljuje svu ostalu bedu. Tako je u svakoj državi, bilo da je stara kapitalistička ili tranziciona, bilo da je uspešna ili ne. Ali ipak ostaje najveći deo Kineza koji radi u pelenama i poneku crkavicu kao što rade i Srbi, Bugari, Poljaci, Rusi...Zapad njih skriveno koristi da polako ruši dnevnice svojih radnika, a kako su zapadni kapitalisti i strpljivi i vešti, zapadni radnik ne oseća preveliki udar na svoj standard iako on pada iz godine u godinu. Na kraju će morati da radi jeftinije a to je već doba koje nije lako objasniti. Rusija, na primer, odnosno Putin, je izjavio pre par godina da Rusi moraju biti "konkurentni" na tržištu rada, što znači i u Rusiji se ne radi previše na podizanju standarda ljudi. Planeta Zemlja je jednostavno preko tranzicija, pa preko Kine, Indije, Indonezije, Pakistana i sličnih mnogoljudnih država, ušla u vrzino kolo "jeftinog rada". Bez jeftinog rada nema prodora u Svet za tranzicione države, i taj jeftin rad će Zapad polako istrenirati i na svojim radnicima. Nejasno je kako će to sve uspeti, ali svedoci smo seobe američkih proizvidnih giganata u zemlje sa jeftinom radnom snagom. Dva puta sam naveo da mi je nejasno kuda to vodi, ali imam utisak da se Zapad malo preračunao i polako ga stižu neplaćeni računi. Malo znanja iz istorije ne bi im bilo na odmet. Mogli bi malo da izanaliziraju kako izgleda kada narod ipak jednom krene, koliko desetina i desetina miliona ljudi mora da pogine...Ne znam zašto Zapad misli da je imun na takve reakcije naroda?

  3. samostalan says:

    Zapadne hijene kasne za Kinom najmanje sto godina. Oni ne poznaju kinesku tradiciju i nacin misljenja, a Kina sve planira mnogo detaljnije i od Nemaca. Zapad je vec izgubio ekonomsku bitku sa Kinom koja ce jednostavno kupiti, mic po mic, celu planetu. Za njih je rat poslednje sredstvo, a Zapadu je to prvo. I tu se vidi ogromna razlika u inteligenciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *