NOVA PROVOKACIJA BILALA BOSNIĆA: Krećemo na Sandžak, i on će biti naš

NOVA PROVOKACIJA BILALA BOSNIĆA: Krećemo na Sandžak, i on će biti naš

16 septembra 2013

bilal-bosnic-241x300Husein Bilal Bosnić, vehabijski lider i propovjednik vehabizma iz Bužima, ponovo šokira svojim izjavama, spominjući navodno planirano osvajanje Prijedora, Banjaluke, Višegrada, pa sve do Sandžaka, tokom proteklog rata u BiH!

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili internet, a kojeg je „proslavila“ rečenica prema kojoj „ciljaju“ na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, sada otvara bolne rane iz devedesetih godina prošlog veka.

„Ko je nas zaustavio ’95. da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor, i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali – da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše“, poručuje vehabija na videu „Bilal Bosnić hutba: nered na kopnu i na moru… ko ga čini?“, objavljenom na YouTubeu.

Ova uznemirujuća izjava počinje na tom video-snimku od 9.22 minuta, a u nastavku on navodi da su ih zaustavile zapadne sile.

Stavovi ozloglašenog vehabije po ko zna koji put naišli su na oštru osudu javnosti, a posebno stručnjaka.

„To je govor mržnje i ova država mora početi da sankcioniše one koji mržnju šire. Ako to ne uradi, takve izjave će se strašno multiplicirati. Ja sam za to da tužilaštvo radi svoj posao, da počne takve da kažnjava“, naglašava Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost bh. parlamenta.

On ocenuje da su pripadnici vehabijskog pokreta pretnja i to najpre bošnjačkom narodu.

„Njima se treba snažno suprotstaviti, ne treba ih ohrabrivati“, naglašava Bradarić.

Poput njega, i Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost bh. parlamenta, osuđuje najnoviju izjavu Bosnića, te kaže da je sasvim jasno da je ovdje reč o širenju strahova.

„Vi se sećate i napada na američku ambasadu u Sarajevu. Oni zastrašuju sve dobronamjerne građane ove zemlje. I naravno, mislim da to nije učinjeno bez razloga“, naglašava Košarac.

Ocenjuje da postoje slabe karike u rešavanju problema vehabizma u BiH.

„Očigledno je da postoje jako izražene slabosti u ovoj zemlji, a rekorder u plasmanu slabosti su bezbjednosne agencije na nivou BiH“, naglašava Košarac.

Sa druge strane, u policijskim agencijama tvrde da rade u okviru svoje nadležnosti.

Upitana da li eventualno vode istragu protiv Bosnića zbog stavova koje iznosi, a koji su objavljeni na YouTubeu, Kristina Jozić, policijski službenik SIPA, navodi da ova agencija ne iznosi u javnost informacije koje se odnose na osobe koje su sa sigurnosnog aspekta predmet njihovog interesovanja.

Podsećanja radi, Bosnić je i izjavljivao: „Znajte, tek je počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama.“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *