NOVA PROVOKACIJA: Kočo Danaj pripaja Ulcinj i Preševsku dolinu „Prirodnoj Albaniji“

NOVA PROVOKACIJA: Kočo Danaj pripaja Ulcinj i Preševsku dolinu „Prirodnoj Albaniji“

6 septembra 2013

Koco-DanajU platformi „Prirodne Albanije“ predviđeno je da Ulcinj bude proglašen za slobodan grad između Albanije i Crne Gore, a Preševska dolina da bude pripojena Albaniji, kazao je albanski političar Kočo Danaj.

Danaj planira da kao čelnik liste „Prirodna Albanija“ do novembra preda peticiju sa milion potpisa zapadnim vladama da pomognu taj projekat

U izjavi podgoričkom „Danu“ kazao je da realizacija takve ideje neće doneti novi rat na Balkanu, već se stabilizovati region, kako je naveo, ispravljanjem istorijske nepravde prema albanskom narodu.

Prema njegovim rečima, suština platforme je ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje Albanije i istočne Makedonije, stvaranje slobodne regije Kamerija između Grčke i Albanije, te pripajanje Preševske doline Albaniji.

On je naveo da Ulcinj nikada nije bio crnogorski grad.

„Berlinski kongres 1878. godine nije odlučio da Ulcinj pripadne Crnoj Gori. Tako nešto je urađeno nekoliko godina kasnije. Takođe, dokumenti iz arhiva turske države pokazuju da je Ulcinj Crnoj Gori dat uz stogodišnju koncesiju. Dakle, naš zahtjev je potpuno legitiman“, smatra Danaj.

Odlukom Londonske konferencije 1912. godine, kojom je proglašena nezavisnost Albanije, kako dodaje, ta država je zakinuta u svojim prirodnim granicama.

Danaj smatra i da bi crnogorski političari trebalo da pomognu Albaniji da ostvari projekat „Prirodna Albanija“.

„Ne smemo zaboraviti da su albanski glasovi bili od ključnog značaja za postizanje cifre od 55 odsto na crnogorskom referendumu o nezavisnosti. U to vreme Albanija je ohrabrila Albance u Crnoj Gori da glasaju na referendumu. U međuvremenu, Vlada Crne Gore Albancima ne priznaje pravo ni na opštinu Tuzi“, kazao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *