НОВА ПРОВОКАЦИЈА ШИПТАРА: “Аутономија за косовске Србе је опасна”

NOVA PROVOKACIJA ŠIPTARA: “Autonomija za kosovske Srbe je opasna”

6 juna 2021

Predsednik Demokratske partije Kosova Hodžaj razgovarao je sa predstavnicima Panalbanskog američkog kongresa o dijalogu Beograda i Prištine i stavu PDK.

Istakao je da kosovska Vlada nema platformu za dijalog.“Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, ponovio sam stav DPK da Kosovo treba da bude uz Ameriku. Na nesreću, Vlada Kosova koja je odgovorna za dijalog, nema platformu koja uključuje principe, ciljeve, rokove i crvene linije u dijalogu. DPK očekuje platformu u Skupštini Kosova, kao jedino mesto gde treba da razgovaramo i donosimo odluke u vezi sa tim pitanjem“, naveo je u objavi na Fejsbuku Hodžaj.

Ukazao je na opasnosti po Kosovo u dijalogu, ukoliko se dijalog nastavi nastavi neozbiljno i propusti istorijsku priliku za zaključivanje kosovske nezavisnosti.

“Prvo, Kosovo rizikuje da ostane teritorijalni entitet, gubeći istinski kapacitet da bude ravnopravan akter sa drugim državama – ako Vlada Kosova ne shvati svoje članstvo u UN ozbiljno. To bi bio gubitak istorijske prilike da se zaključi izgradnja države na Kosovu. Druga opasnost je autonomija za kosovske Srbe i eksteritorijalni status, koji bi uništio okvire naše državnosti. To bi ojačalo položaj srpske države na Kosovu, slično Bosni“, naveo je u obajvi Hodžaj.

Imajući u vidu da je, kako je naveo, kosovska Vlada nesposobna da se bavi tim pitanjem, Hodžaj je kao predsednik DPK zamolio Panalbanski američki kongres da i dalje lobira u Vašingtonu “istorijskoj adresi za zaštitu prava Albanaca”.

“Složili smo se da nastavimo produbljivanje bilateralne saradnje ka postizanju dva cilja: Kraj kosovske državnosti i približavanje Sjedinjenim Američkim Državama”, zaključio je Hodžaj.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *