НОВА ПРОВОКАЦИЈА ШИПТАРА: „Срби поткупљују Африканце“

NOVA PROVOKACIJA ŠIPTARA: „Srbi potkupljuju Afrikance“

21 novembra 2021

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani optužila je Beograd da je uslovio pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.Kako je navela, Beograd im je nudio ruske vakcine protiv koronavirusa, u vreme kada su se suočavale sa nestašicom vakcina.

Osmani je na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu, u Kanadi, rekla da su, kako se izrazila, „autokratske zemlje poput Rusije“, zloupotrebile situaciju koja je nastala usled pandemije korona virusa i distribucije vakcina.

„Rusija je poslala mnogo ruskih vakcina u Srbiju. Srbija je zainteresovana da se bori protiv nezavisnosti Kosova, a mnoge zemlje u Africi nisu imale vakcine. Srbija je iskoristila ruske vakcine tako što ih je poslala u nekoliko zemalja u Africi, poručivši im da će im dati vakcine ako ne priznaju Kosovo“, tvrdi Osmani.

Ona je rekla da iz Beograda kažu da je takav potez uspeo, ali tvrdi da Priština nije dobila zvanično saopštenje nijedne od tih afričkih država.

„Ovo je učinilo da zemlje sa autokratskim režimima poput Rusije i Srbije izgledaju dobro, jer su mnoge zemlje kojima je zaista bila potrebna pomoć, kao što su neke zemlje u Africi i Aziji, pokušavale da nabave dovoljno vakcina“, navela je Osmani.

Ona je u razgovoru sa nemačkim poslanicima sa kojima se sastala tokom posete Kanadi ponovila da dijalog sa Srbijom treba da se završi međusobnim priznavanjem.

Dodala je da Priština neće postati deo nijedne regionalne organizacije u kojoj nema ravnopravnog tretmana.

Osmani je na marginama Međunarodnog bezbednosnog foruma u Halifaksu razgovarala sa nemačkim poslanicima Jirgenom Hartom, Peterom Bejerom, Štefanom Majerom i Roderikom Kizeveterom, kojima je prenela da je Priština konstruktivna u dijalogu sa Srbijom, a govorila je i o širenju ruskog uticaja na Balkanu „u cilju destabilizacije regiona“.

Ona je istakla da je Priština potrebna još veća podrška Nemačke, posebno na evropskom putu, kao i pri apliciranju za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Osmani je ponovila da je Priština već ispunila kriterijume za viznu liberalizaciju i zatražila da EU održi dato obećanje.

KOMENTARI6 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Ne znaš ti dete istoriju, Srbi i Afrikanci su bratski narodi još iz vremena Nesvrstanih zemalja, a to i danas živi i oživljava. Nisu zalud sinovi afričkih poglavica studirali u Beogradu o trošku iz Titovog fonda.

  • zolja says:

   nasa braca nesvrstano na sve strane razbacani..

 2. Velika Metla says:

  Kakva KRASOTICA suncetižarko...., kad je vidim izgubim volju za ženom na nedelju dana.

 3. Dijana says:

  Smrad najveći, da li se ikada zapere ili opere...

 4. Radojko says:

  sto bi oni to radili, dovoljno da bomarduju pristinu i tiranu i drac i da se srbi vrate, a vi na siciliju, pa pravac kavkaz..odakle ste dosli.

 5. Angela says:

  Siptari vec 30 godina potkupljuju americke senatore, kongresmeni, placaju skupe lobisticke firme za njihovu stvar. Dok mi srbi dokazujemo pravdu I Istinu i medjunarodne zakone, to kod americki vlasti nee prolazi. Siptari su to odavno shvatili.Siptari imaju novac od droge, kriminala, trafficking ljudi, sverc oruzja..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *