НОВА ПУКОТИНА У НАТО ПАКТУ: Шта се то дешава у некада најјачем војном савезу?

NOVA PUKOTINA U NATO PAKTU: Šta se to dešava u nekada najjačem vojnom savezu?

2 decembra 2020

Insistiranje Bugarske da blokira početak pregovora za učlanjenje Severne Makedonije u EU predstavlja rizik za kreiranje još jedne pukotine u jugoistočnom krilu NATO, u uslovima kada postoje duboke podeljenosti između Turske i Grčke, ocenuje grčki list Katimerini.

Kako prenosi Plusinfo, Katimerini ocenjuje da se između Sofije i Skoplja kreira novi sudar „zbog dva veka stare kontroverze zasnovane na etničkoj osnovi“.„I Bugarska i Severna Makedonija su ključne članice Alijanse u regionu. Bugarska sa njenom ulogom kao supervizor u Crnom moru i južnoj Rusiji, a Severna Makedonija kao tampon zona protiv daljeg širenja ruskog uticaja u srcu Balkana. Obe zemlje veoma snažno osečaju posledice američko-ruskog sukoba uticaja“, dodaje list.

Kako navodi taj grčki list, čini se da rivalstvo između Skoplja i Sofije još uvek ne utiče na NATO koji je na stavu da je reč o „evropskom pitanju koji treba da reše države članice EU“.

„Čak i da je tako, bugarska blokada za ulaz Severne Makedonije u EU ne proizlazi od kriterijuma za članstvo, kao što su potreba za jačanje demokratije ili suzbijanje korupcije, već se ona temelji na istorijskim tvrdnjama koje podstiču nacionalizam na obe strane i to bi uskoro moglo da utiče na NATO, ukoliko se neslaganja ne prevaziđu“, dodaje se u komentaru Katimerinija.

Ovaj grčki list ocenjuje da takvi događaji povećavaju „antibugarski trend“ u Severnoj Makedoniji, dok stavovi Skoplja prema Sofiji postaju agresivniji.

List takođe navodi da su vlasti u Skoplju odbili zahtev Bugarske da učestvuje u NATO kontroli vazdušnog prostora Severne Makedonije i naglašava da su se povukli od učešća u projektu bugarske nuklearne centrale „Belene“, te umesto toga su podržali projekat za prirodni gas u pristaništu na severu Grčke Aleksandropolis.

„U međuvremenu Bugarska se priprema za izbore sledećeg proleća, dok politička elita želi da profitira na nacionalnim osećanjima, pokušavajući da kreira novu balkansku agendu zasnovanu na period Otomanske imperije i velikih aspiracija iz 19. veka, optužujući svoju balkansku braća da se odaljavaju od pravog puta“, zaključuje Katimerini.Inače, Sofija je pre dve nedelje blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Bugarske vlasti optužuju Skoplje da ne radi na sprovođenju Sporazuma o prijateljstvu koji su te dve zemlje potpisale 1. avgusta 2017. godine.

Takođe Sofija zahteva od makedonski vlasti da odustanu od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da prihvate da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da prihvate u pregovaračkom okviru da bude sadržan i putokaz sa preciznim datumima za sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma.

KOMENTARI7 komentara

 1. Gardista says:

  Makedonija jos malo i nece vise postojati kao drzava.

  • Archelay says:

   I ja mogu da istresem iz rukava da"Srbija nece postojati"ali za tvoju nesrecu postojace i Srbija i Makedonja a znas zasto?Zato sto su to dve stare civilizacije koji su im kost u grlu savremenih mesetara i bas traze takvih poput tebe da bi instlirali pored Jelene Milic ili Buckovskog pored Zajeva ne bi obmanili inteligenciju kako u Makedoniju tako i u Srbiju.

 2. Svetovid says:

  Državotvorni narodi su stvorili svoje države tokom prvog milenijuma.tzv "nezavisne države",po prvi put stvorene zadnjih decenija, trajaće dok budu imali ljudstva da ispune zadatke zbog kojih su i stvorene. Ili dok se ne uruše njihovi "tvorci", koji igraju na staklenim nogama. U svakom slučaju-kratko.

 3. Archelay says:

  Na tvoju zalost,Makedonjia ima najdublje korenje i od svojih suseda a i mnogo evropskih naroda jer ona je prisutna u svim biblijama i kao takva za razliku od njene komsije ima regularnu i kanonsku crkvu.Prema tome,nema sanse da ti se zelja ispuni.Posto mi je majka Srpkinja kada ovakvi poput tebe tresu poruke iz rukava prekljinje i tebe i citavom srpskom rodu.

  • da da says:

   Momak ti sam sebe lažeš,a to je najopasnija rabota,zašto se menjali prezimena po grobljima,brisali ste IĆ..Koja makedonska kanonska crkva,kad ste okupirali srpske manastire posle drugog svetskog rata,kada su tito i partija od vas napravili tkz narod.Ako ste stari narod što svako malo menjate ime države,zašto niste postojali 1914 ili 1918 god,a što prisvajate tuđu istoriju to je smešno i nabrajati.Jedino vaše korenje je u komunističkoj partiji i ti to vrlo dobro znaš.

 4. perica says:

  Postoje baksuzi, baš baksuzi, jer ta neGrčka makedonija, severna, bivša Yugoslovenska, zapravo nema istoriju pre narodno oslobodilačke borbe u 2 svetskom ratu, i kao što napisa Gardian netje još dugo, kako god. Međutim postoji i prava Makedonija koja je izvorno Grčka obuhvata čitavu oblast Halki-Diki. Biblija kada pominje Makedonce - govori o Grcima. I da znate ljudi, oliko Grcima znači ta Makedonija toliko i meni persida, čekajući Godoa, čekam i na njen komentar.

  • Archelay says:

   Ma daj,Perica koliko ti to znas.Makedonci su potomci antickih Makedonaca za razliku od"Grke"koji su dosli iz Etiopije.To su podatke od spanskih i svajcarskih DNK ispitivanja.A,neko tamo ako kaze da je cela Makedonija grcka onda zasto vas Lucic tvrdi da u severnu Grcku zive Srbi pa sad ti"Srbi"su proterani,ubijani u piriodu od 1945 d0 1948 a Srbija i dan danas o tome cuti,a i Grcka cuti..Zasto?Da ne bi se srusilo prijateljstvo steceno podelom Makedonije balkanskim ratom?Ne brini Perica.Docice i to pitanje na dnevnom redu zasto je nastao taj varvarski cin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *