Nova ruska avio-baza uz liniju NATO

Nova ruska avio-baza uz liniju NATO

1 jula 2013

Rusija - avionRusija će novu avio-bazu napraviti na teritoriji Belorusije u blizini granice sa Poljskom i Litvanijom koje su članice NATO, pišu Novosti. Već kroz nekoliko meseci u Grodnenskoj oblasti u Belorusiji pojaviće se prvi ruski avioni, izjavio je general Viktor Bondarjev, komandant ruske vojne avijacije. O gradnji ruske vojne baze na severozapadu Belorusije dogovorili su se ovih dana predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prve informacije o tome da će ruski avioni imati svoju novu bazu u Belorusiji pojavile su se u aprilu, a evo već sada su postignuti konkretni dogovori kako će ona izgledati i funkcionisati. U mesto Lido u Grodnenskoj oblasti prvo će stići eskadrila ruskih lovaca koji će biti na „stalnom dežurstvu“. Kasnije će se napraviti ne samo potrebni objekti za održavanje baze, već i sve što je potrebno za život pilota i tehničara kao i svih koji će opsluživati taj veliki avio-puk. Za vreme poslednjeg boravka u Belorusiji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da se nada da će sve biti operativno već 2015. godine.

Avio-baza u Lidu je „prvi strateški ešalon odbrane Savezne države Rusije i Belorusije“, tvrde u Moskvi i Minsku. Na aerodromu te baze biće lovci SU-27 SM3 koji se odlikuju povećanim manevarskim sposobnostima i većom dužinom leta. Avioni u toj bazi bi trebalo da pokrivaju vazdušno prostranstvo Belorusije.

Iako će baza štiti nebo Belorusije sve troškove će snositi Rusija. General V. Bondarjev kaže da će to na početku biti ruska baza a kasnije – „videćemo“. Belorusija nije u „najboljoj finansijskoj situaciji“, pa otuda ovakav dogovor.

Ali, kada je oružje u pitanju, Minsk neće imati problema bez obzira na platežnu (ne)moć. Jer, Rusija namerava i da naoruža svog najvernijeg saveznika sa modernizovanim sistemima S-300 koji imaju rakete mnogo većeg dometa, pišu Novosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *