НОВА РУСКА РАКЕТА „САРМАТ“ гађаће циљеве на 18.000 км и стизати до САД – ПРЕКО ЈУЖНОГ ПОЛА

NOVA RUSKA RAKETA „SARMAT“ gađaće ciljeve na 18.000 km i stizati do SAD – PREKO JUŽNOG POLA

28 juna 2019

TVORCI nove ruske interkontinentalne balističke rakete «Sarmat» prvi put su otkrili njene taktičko-tehničke karakteristike i mogućnosti.

Učinili su to na moskovskom vojnom sajmu-forumu «Armiя-2019». Učinili su to u formi specijalne brošure u kojoj je navedeno da «Sarmat» ima domet 18.000 kilometara.Vojni stručnjaci – nezavisno od brošure – navode da će mu to omogućiti da teritoriju Sjedinjenih Država gađa – preko Južnog pola. A SAD sa te strane nemaju nikakvu protivraketnu odbranu.

U samoj brošuri takođe piše da je «startna massa» «Sarmata» 208,1 tonu, a da je od toda «korisni teret»  oko 10 tona. Ovo znači da će svaki «Sarmat» nositi po toliko nuklearnih bombi i «varalica» za protivničku PRO.

Raketa je dugačka 35,5 metara, a u prečniku ima – tri metra. Njenu bojevu glavu čini više nuklearnih bombi od kojih svaka ima svoje navođenje na cilj. Nije otkriveno: koliko ih je.Na sajmu je izložena maketa „Sarmata“ kojem je NATO  već dao svoju oznaku „Satana-2“.

„Sarmat» (RS-28) će postepenno zameniti rusku tešku stratešku raketu «Vojvoda» (najtežu u svetu).

«Sarmat» je projektovan da leti po trajektoriji koju će biti nemoguće (ili veoma teško) predvideti. Zato će – uverenii su u Moskvi – biti neuhvatljiv čak i za PRO sisteme koji će se pojaviti za pet ili deset godina.

Ruski raketaši prve serijski proizvedene rakete «Sarmat» počeće da dobijaju početkom 2021-ve. Dakle: kroz 18-20 meseci.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sasulja says:

    Treba javiti amerima da se Rusi sale i da to nije istina,samo ih malo prepadaju a to im nije bas ok.Rusi ko Rusi,mnogo ne ozboljni,odakle njima tako nesto,prvoaprilska sala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *