Нова сцена на Дорћолу

Nova scena na Dorćolu

2 februara 2019

U SLIKARNICI Narodnog pozorišta na Dorćolu (Gundulićev venac 50) juče su najavljeni novi naslovi kuće na Trgu Rrepublike, a uskoro bi se u novom, ambijentalnom prostoru mogle naći plesne predstave, kamerne opere i istraživački dramski projekti.

– Ovo zdanje redak je primerak arhitekture 19. veka, u potpunosti sazidano od cigle i drveta. Slikarnica je u posedu nacionalnog teatra od 1921. godine, kada se Srbija posle Prvog svetskog rata odvažila da sama izrađuje dekor i rekvizitu, umesto da to čini u inostranstvu – objasnila je v. d. upravnika Ivana Vujić. – Prvi slikar dekora bio je Jovan Stojiljković, a direktor slikarnice Jovan Bijelić (akademski obrazovan u Krakovu).

Jubilarna godina, vek i po postojanja, u Narodnom pozorištu biće u znaku Bore Stankovića: 6. aprila premijerno je izvođenje opere Petra Konjovića „Koštana“ (u postavci Juga Radivojevića), a nekoliko dana kasnije i dramske predstave „Nečista krv“ u režiji Milana Neškovića.

– Biće to savremeno čitanje Bore Stankovića, u ženskoj interpretaciji i adaptaciji Maje Todorović, sa izvanrednom glumačkom podelom – kaže Tanja Šljivar, v. d. direktora Drame. – Biće to treća premijera „Nečiste krvi“ u Narodnom pozorištu, a tema je i danas aktuelna: kako opstaje patrijarhalna porodica, ali i kako je društvo podriva. Bavićemo se pozicijom ne samo žene u takvom društvu, nego i muškarca.

Reditelj Nešković podsetio je da su prethodne dve inscenacije bile 1933. i 1975. godine:

– Reč je o jednom od najvećih romana na srpskom jeziku, našoj Ifigeniji, Hedi Gabler i Madam Bovari. Sada je prvi put u „ženskoj“ dramatizaciji i u jednoj od najboljih podela koje se mogu zamisliti, sa sedam prvaka Drame Narodnog pozorišta i jednim gostom.

U ulozi lepe Sofke pojaviće se mlada Jovana Stojiljković (prvi put na sceni nacionalnog teatra), a u ostalim rolama su Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović i Nikola Vujović.

– Nije lako dramatizovati Boru Sankovića, publika mnogo očekuje od romana, a on nudi najmanje tri dramske linije. Nije se lako opredeliti, ipak, odlučili smo da se bavimo onim što nam se čini najznačajnijim: porodicom. S Milanom Neškovićem već sam sarađivala u predstavama „Šćeri moja“ i „Antigona 1918“, sada je na redu „Nečista krv“… I sve su to žene koje su se odvojile od svoje okoline – ističe Maja Todorović.

Kako je juče rečeno, u narednom periodu na sceni „Raša Plaović“ očekuje se dramaturški kolaž Biljane Jovanović (u režiji Anđelke Nikolić), Šekspirov „San letnje noći“ režiraće Kokan Mladenović na Velikoj sceni, u Operi se najavljuje „Bastijen i Bastijena“, „Na uranku“, „Manon Lesko“, a na baletskoj sceni „Labudovo jezero“.

POSLE OSAM GODINA

U ULOZI sluškinje Magde u „Nečistoj krvi“ beogradska publika gledaće Ljiljanu Blagojević:

– Ovo je moja prva premijera posle Kamijevog „Nesporazuma“. Bilo je to pre osam godina… U međuvremenu, gledala sam „Belu kafu“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i prepoznala svu raskoš njegovog dara – istakla je poznata glumica, radujući se novom pozorišnom zadatku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *