НОВА “СЕЧА“ МИНИСТАРА У ВЛАДИ: Ево ко “лети“, а ко остаје

NOVA “SEČA“ MINISTARA U VLADI: Evo ko “leti“, a ko ostaje

8 marta 2018

POSTOJE veliki izgledi da Srbija dobije rekonstruisanu vladu, pre nego što na čelo Beograda dođe novi gradonačelnik.

Ovaj scenario, kako su „Novosti“ već pisale, i te kako je živ u naprednjačkom taboru, i ako se sprovede u delo, bez funkcije će ostati najmanje četiri ministra.

Prema nezvaničnim najavama, izlaznim vratima su, zasada, najbliži prvi čovek finansija Dušan Vujović, Goran Knežević (privreda), Vladan Vukosavljević (kultura) i Vanja Udovičić (sport).

U drugoj grupi „rizika“ od gubitka fotelje su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i Zorana Mihajlović, koja bi ostala vicepremijer, ali bez resora saobraćaja i infrastrukture i Goran Trivan (zaštita životne sredine).

Ova kadrovska pomeranja su još u domenu stranačkih kalkulacija i glasina, ali niko u vladajućoj koaliciji i SNS ne isključuje mogućnost „seče“ u izvršnoj vlasti. Naprotiv. Svi su ubeđeni da će biti nastavljen običaj koji je uveo nekadašnji premijer i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom šok terapijom unapređivao rad kabineta.

Nova kadrovska panorama u Nemanjinoj tesno je povezana i sa izborom prvog čoveka prestonice. Spekuliše se, naime, da će se rekonstrukcijom vlade otvoriti prostor za transfer jakih političkih figura iz gradske vlasti u ministarske kabinete. U tom smislu se kao naslednik Vujovića sve više pominje Siniša Mali, a spekuliše se i da Goran Vesić preuzima saobraćaj i infrastrukturu od Mihajlovićeve.

Navodno, angažmanu u vladi mogu se nadati i jaki igrači sa izborne liste SNS u Beogradu. Pa se tako šuška da bi prvi sa tog spiska, prof. dr Zoran Radojičić kao iskusan menadžer mogao da zameni Lončara u portfelju zdravstva. Ali, ta opcija trenutno nema baš velike izglede, jer je Radojičić veoma ozbiljan kandidat za gradonačelnika, a Lončar se poslednjih meseci nametnuo svojim angažmanom i konkretnim potezima poput otvaranja supermodernog Kliničkog centra u Nišu ili uvođenjem besplatnih pregleda za građane.

S obzirom na to da predstoje ozbiljni poduhvati poput svojinske transformacije Partizana i Zvezde, ali i realizacija kapitalnog projekta nacionalnog stadiona, procenjuje se da će u resoru sporta ubuduće biti neko operativniji od Vanje Udovičića.

Vukosavljević, koga u stranačkim kuloarima već mesecima otpisuju, mogao bi takođe da bude prekobrojan. Ako bude smenjen, njegovog naslednika treba tražiti takođe na izbornoj listi za Beograd, na kojoj su ugledne ličnosti iz sveta kulture.

„Metla“ u izvršnoj vlasti, ne bi mimoišla ni SPS, a kod njih „najniže akcije“ ima Trivan. Ako Dačić bude prinuđen da žrtvuje nekog svog ministra, to će upravo biti aktuelni šef resora životne sredine.

Sam Dačić nije protiv „mešanja karata“:

– Zasada nije bilo reči o rekonstrukciji vlade, bar ne sa mnom. Uostalom, to je pitanje za premijerku ili pre svega za predsednika Srbije i najveće stranke.

Isti stav ima i Zorana Mihajlović. Mogućnost da se oblast infarstrukture izdvoji u posebno ministarstvo, koje bi vodio Vesić, ona je ovako prokomentarisala:

– Nemam ništa protiv rekonstrukcije Vlade ukoliko to donosi novu energiju, efikasniji rad, ma koji god delovi ministarstva bili.

BRNABIĆEVA: VREDNOVAĆEMO REZULTATE

PREMIJERKA Ana Brnabić u sredu nije isključila mogućnost da u Nemanjinu 11 budu uvedeni novi igrači. Ona je rekla da je rekonstrukcija Vlade otvoreno pitanje, a ako je bude – biće na osnovu rezultata rada ministara ili odsustva rezultata:

– I ova, kao i prethodna vlada, ima dobru praksu da se vrednuju rezultati i da je svaki njen član u svakom trenutku spreman da do rekonstrucije dođe.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *