НОВА СУПЕРСИЛА: Индија расте брже од Кине

NOVA SUPERSILA: Indija raste brže od Kine

4 marta 2015

Indian Flag FistPripremajući se za novu fiskalnu godinu, koja tamo počinje 1. aprila, indijska vlada je objavila nove projekcije rasta, koje je svrstavaju među „visokoletače” globalne ekonomije i stavljaju u ulogu predvodnika jata dinamičnih privreda.

Pošto je prethodno metodologija izračunavanja ukupnog godišnjeg učinka ekonomije usklađena sa praksom većine industrijalizovanih zemalja, pokazalo se da su indijska ostvarenja i potencijali znatno veći nego što su to prikazivali dosadašnji brojevi. Tekući rast je tako revidiran sa 4,7 na 6,9 odsto, dok su prognoze za fiskalnu 2015. umesto 7,4 sada projektovane na između 8,1 i 8,5 odsto.

Ako se to ostvari, Indija će po tempu ekonomske ekspanzije u ovoj kalendarskoj godini prvi put nadmašiti Kinu! Treća po veličini svetska ekonomija (prema projekciji MMF iz oktobra prošle godine) time postaje dinamičnija od prve (to je od prošle godine Kina, koja je po istom izvoru, mereno metodologijom „pariteta kupovne moći”, lane pretekla SAD).

Kineski rast za ovu godinu projektovan je, naime, na sedam odsto, u kontekstu sazrevanja i generalnog usporavanja tamošnje ekonomije. Po svojoj ekspanziji Indija se izdvaja i od ostalih članica BRIK kluba (Brazil, Rusija, Indija i Kina) privreda u usponu, s obzirom na to da je Brazil zaglavljen u stagflaciji, a Rusija u recesiji zbog niskih cena svog glavnog izvoznog artikla, nafte, i dejstva zapadnih sankcija.

Jeftina nafta (Indija uvozi 75 odsto svoje potrošnje) istinski je poklon njenoj ekonomiji, prema nekim procenama vredan čak 50 milijardi dolara. Ako bi cene ostale na sadašnjem nivou, Indija bi mogla da ubrza i na preko deset odsto – i time postane nova lokomotiva globalne privrede.

Ovo su svakako dobre vesti za vladu premijera Narendre Modija, koja je u maju prošle godine na izborima trijumfovala upravo na obećanjima da će biti bolji menadžer nacije od prethodne koalicije predvođene Kongresnom strankom.

Indijski potencijali su svakako veliki, ali i prepreke na putu njihove realizacije. Od predimenzionirane i trome birokratije (koju Modi pokušava da disciplinuje), preko zastarelih i potrebama ekonomije neadekvatnih zakona, preterane regulative, loše infrastrukture do zastoja na administrativnim granicama 27 saveznih država. To se vidi i po lošem plasmanu Indije na rang-listi zemalja u kojima su uslovi za biznis dobri: tamo je na 142. od 189 mesta.

Glavni instrument indijskih reformi je vladin budžetski dokument. U njenoj ekonomskoj istoriji prekretnički je bio budžet vlade Kongresne stranke iz 1991, kojim je dotle izuzetno autistična ekonomija otvorena za veću razmenu sa svetom, za strane investitore i generalno liberalizovana.

Reformski orijentisan je i najnoviji, prvi kompletan budžet Modijeve vlade, koji je u parlamentarnu proceduru uveden u subotu. U njemu se veliki naglasak stavlja na proširenje i obnovu infrastrukture: za puteve, pruge, luke i aerodrome ove godine biće potrošeno dodatnih 700 milijardi rupija (11 milijardi dolara).

Ukupni budžet vlade za fiskalnu 2015. projektovan je na 287 milijardi dolara i za 5,7 odsto je veći od prošlogodišnjeg, uz deficit od 3,9 odsto BDP – za 0,2 odsto manji.

To što će indijska ekonomija rasti brže od kineske ne znači, međutim, da će je i prestići: BDP Indije (7,2 biliona dolara u 2014) višestruko je manji od kineskog (117,6 biliona) – pa bi za dostizanje, s obzirom na to da Kina neće stajati u mestu, bile potrebne decenije.

Pa i to pod uslovom da indijske reforme budu praćene odgovarajućom političkom odvažnošću.

(Politika, Milan Mišić)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *