Nova svađa između DS i SNS

Nova svađa između DS i SNS

4 августа 2013

SNS-DSDS smatra da svaka godišnjica „Oluje“ mora da bude iskorišćena kako bi se poboljšao položaj izbeglih Srba. SNS poručuje da je DS-u bolje da ćuti, prenosi B92.

Iz DS navode da Hrvatska ništa nije do sada uradila dovoljno na tome da kazni počinioce zločina nad Srbima.

„Hiljade ubijenih i stotine hiljada prognanih su bili žrtve planirane akcije hrvatske vojske, ali i politike Beograda devedesetih. Hrvatska do sada nije uradila dovoljno na tome da kazni počinioce stravičnih zločina nad Srbima“, navodi se u saopštenju DS.

DS ističe da je, sa druge strane, državni vrh Srbije devedesetih Srbe gurnuo u rat, a ništa nije učinio da ih od progona zaštiti.

„Srbija je zbog toga unazađena decenijama i dobar deo političara koji su danas na vlasti za to snose odgovornost“, rečeno je u saopštenju u kome se dodaje da Srbija i Hrvatska moraju iskreno da rade na tome da svakodnevicu ljudi koji žive na prostorima gde su se odigravali ti stravični zločini učine boljom.

SNS je odgovorila na saopštenje DS-a da je ova stranka „još jednom pokazala da je stranka antidržavnih interesa, i stranka koja se rukovodi isključivo ličnom i partijskom koristi“.

„Srpska napredna stranka pita Demokratsku stranku šta je uradila u prethodnih 12 godina na poboljšanju položaja našeg naroda u Hrvatskoj, ali i na poboljšanju položaja izbeglih Srba iz Republike Srpske Krajine? Pošto je odgovor potpuno jasan, Demokratska stranka je uvek radila samo za sebe, a direktno protiv našeg naroda, molimo Demokratsku stranku da ćuti, jer će time zaštiti preostalih deset odsto birača, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez ikoga ko će takvu politiku da podržava“, navodi se u saopštenju SNS.

Na ovo saopštenje reagovale su demokrate. DS smatra da bi SNS trebalo da bude sramota da bilo kome drži pridike o ratovima devedesetih.

„Vaši lideri su pozivali na granice Velike Srbije od Karlobaga do Virovitice, vi ste gospodo pozivali na rat i tvrdili da je Skupština sigurna kuća Ratka Mladića, za razliku od DS koja je od osnivanja vodila politiku pomirenja i saradnje u regionu, uz zaštitu legitimnih interesa srpskog naroda mirnim putem“, navodi se u saopštenju DS.

Usledilo je novo saopštenje naprednjaka u kome se navodi da je Demokratska stranka sramota Srbije.

„Demokratska stranka je bila, a i danas je, najizraženiji protivnik Srbije i njenih interesa u svakom pogledu. Srećom, DS danas predstavlja jednu marginalnu političku organizaciju, koja Srbiji nikada više neće moći da naudi.“

U vojno policijskoj akciji „Oluja“, koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra „Veritas“, ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije „Oluja“ je, na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995. godine.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u