НОВА ТАКТИКА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Све преко леђа Балкана

NOVA TAKTIKA VELIKE BRITANIJE: Sve preko leđa Balkana

9 jula 2018

Da li je Evropa postala mesto paradoksa ili trulih kompromisa. Domaćin samita zemalja Zapadnog Balkana, koji se organizuje s idejom da buduće članice Evropske unije efikasnije sarađuju, jeste država koja od marta iduće godine i definitivno napušta EU.

Kako Velika Britanija može da osnaži kandidate i pretendente na članstvo u EU organizujući samit Zapadnog Balkana kada je pre samo nekoliko dana britanska kraljica odobrila zakon o „bregzitu“.U Londonu će se 10. jula okupiti premijeri Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i samoproglašenog Kosova, ali i više država EU — Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije i Slovenije. Reč je o petom samitu koji je prvi put održan 2014. u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel upravo s idejom efikasnije saradnje budućih članica EU.

Svesna paradoksalne situacije Vlada Velike Britanije je pokušala da predupredi pitanja saopštenjem na svom sajtu, objasnivši da je pred izlazak iz EU zainteresovana za Zapadni Balkan u želji da on bude snažan, stabilan i prosperitetan.

Ili, kako je to objasnio britanski ambasador u Srbiji Denis Kif Velika Britanija napušta EU, ali ne napušta Evropu i vrednosti i interese koje deli već desetinama, negde i stotinama godina.

Zašto se zapravo Britanija bavi napretkom Zapadnog Balkana na putu ka EU iz koje je izašla upravo kako Unija ne bi kočila njen prosperitet? Na to pitanje Sputnjika, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Londona Siniša Ljepojević slikovito odgovara: „Da sudovi drže vodu“.

„Balkan, odnosno ove zemlje koje nisu članice EU sada su jedini prostor gde Britanci mogu da pokazuju mišiće jer od sledećeg marta više nisu u EU. Potrebno im je prisustvo u ovom delu Evrope, jer oni posle izlaska iz EU imaju samo NATO i Zapadni Balkan“, ističe Ljepojević.

Prema njegovoj oceni reč je, takoreći, o svojevrsnom „pablik rilejšenu“, o dnevnopolitičkom blefu, poput onog o slanju 40 vojnih specijalaca, obaveštajaca, zbog navodne brige Britanije za sudbinu BiH, kaže sagovornik Sputnjika.

Apsolutno je isti slučaj i sa samitom o Zapadnom Balkanu koji je, prema oceni Ljepojevića, na nivou diplomatske simbolike, da bi se pokazalo da je Britanija i dalje u igri, navodno brinući o tom nestabilnom regionu.

Odličan poznavalac prilika u Britaniji, koji je upravo odatle stigao, ukazuje da je taj samit, bez prave teme, sa opštim mestima od ekonomije i bezbednosti, do politike, površno organizovan. Putem interneta su, kaže, kontaktirali učesnike i pozivali ih da daju svoj doprinos predlažući ideje. S obzirom na to što je moglo da se sazna proteklih dana, samit će, smatra on, uglavnom biti posvećen sporazumu Makedonije i Grčke kao primeru saradnje među država Zapadnog Balkana.

Ljepojević ukazuje i na još jedan razlog zbog kojeg se Britanija prihvatila domaćinstva ovog samita koji se organizuje u okviru takozvanog Berlinskog procesa, iako Britanija formalno više nije ni njegov deo. Žele da upute poruku da su tu iako napuštaju EU.

Ipak, poznavalac britanskih prilika ukazuje da je reč o održavanju privida o prisustvu.

On tako vidi i najavu slanja 40 specijalaca u Bosnu i Hercegovinu, zapitavši kako 40 vojnika, koji sede sa slušalicama na ušima, mogu da spreče bilo čiji uticaj, a kamoli Rusije. Podseća i da su u završnici Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji sada opet plasirali priču o dvoje otrovanih Engleza navodno istim novičokomkao u slučaju Skripalj. Ta priča je, kako kaže, već propala, jer je toliko naivna i netalentovano složena da u nju više niko ni u Britaniji ne veruje.

„Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu je jedna politička gimnastika, održavanje privida o prisustvu, koja treba da pokaže navodnu brigu za ovaj region i da pošalje poruku, pre svega Nemačkoj, ali i Francuskoj: ’Mi izlazimo iz EU, ali mi smo i dalje tamo prisutni‘“, zaključio je Ljepojević.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. rajko says:

    Obicni sibiceri po pijacama. Ima malo publike ali njima je potrebno da uvek imaju bar jednu zrtvu. Prevara obicno picinje tako sto jedan (ali njihov) dobije a onda se ukljucuju naivcine. Kad opeljese nekog svi beze na sve strane samo jedan ostaj uz opljackanog i pokazuje mu gde su "sigurno" prevaranti pobegli. A pandur koji stoji sa strane i sve to posmatra (dobio je i on svoj deo), drzi se za ogradu da se ne srusi od smejanja. Svi su odradili svoje: sibiceri su kapitalisti, pandur je naoruzana sila u sluzbi tih kapitalista a onaj opljackan smo mi, obican, naivan svet koji veruje u sve sto je na tarabi napisano. I tako to traje, traje, traje....

  2. Miraš. says:

    Velika Britanija je zainteresovana za Balkan odavno još iz perioda kada je ona bila vodeća svetska sila. V.B. je u postupku izlaska iz EU i sada je posebno zainteresovana da još više poveća svoj ne mali uticaj na Balkan, to nam govori da najverovatnije ni Srbija ni ostale bivše jugoslovenske republike neće stići u EU. Družiće se sa britanskim neokolonijalnim gospodarima koji odlično znaju svoj posao. Ne želi Britanija kao što je ovde fino rečeno da pomogne EU, nego zna da EU sve više gubi svoju snagu i da će je sve manje interesovati Balkan. Velika Britanija kao iskusna stara grabljivica spremna je da popuni tu šupljinu i grabi za sebe Balkan i naravno nastoji da on bude i ostane samo Zapadni Balkan. Nakon upada na Kosovo 1999.godine tamo se pojavio i nasmejan slikao princ Čarl lično, a 2016 godine pojavio se u široj poseti Srbiji i to sa posebnim zadržavanjem u Vojvodini. Nije mu tada smetalo što je njegova V.Britanija bila predlagač Rezolucije o genocidnosti srpskog naroda prethodne godine. Bivši britanski premijer Toni Bler bio je najveći podstrekač Klintonu da izvrši agresiju na S.P.Jugoslaviju, a i sada kruži po Srbiji kao oko gotovog leša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *