НОВА УЦЕНА! Брисел ТРАЖИ НЕМОГУЋЕ од Србије! Наша земља НЕ СМЕ ДА ПОKЛЕKНЕ

NOVA UCENA! Brisel TRAŽI NEMOGUĆE od Srbije! Naša zemlja NE SME DA POKLEKNE

1 septembra 2019

Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i donedavni izvestilac za Srbiju, poručio je da Beograd, ukoliko hoće u EU, mora što pre da prekine svaki vid saradnje sa Rusijom!

Mekalister je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da Srbija pre prijema u Evropsku uniju mora da izađe iz Putinove Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Ova poruka predstavlja samo još jednu u nizu ucena iz Brisela.Dejvid Mekalister kaže da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini s Evroazijskom ekonomskom unijom, čije se potpisivanje očekuje 25. oktobra, trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda, koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma s ovim savezom nakon što pristupi Evropskoj uniji. Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji i druge relevantne sporazume sa pravnom tekovinom Evropske unije – naveo je Mekalister.

Komentarišući ove poruke Brisela, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da niko nema prava da kritikuje Srbiju samo zato što radi na svojim interesima.

– Srbija će sve sporazume o slobodnoj trgovini morati da usaglasi sa Evropskom unijom, odnosno neće moći samostalno da ima takve sporazume sa trećim zemljama. Međutim, mi danas uopšte ne govorimo o izvesnoj, skoroj budućnosti Srbije u Evropskoj uniji i zato niko nema prava da nas kritikuje što trenutno radimo na svojim interesima. Ako gospoda iz EU toliko žele Srbiju, pa što nas odmah ne prime u članstvo ili što se bar ne obavežu na prijem u nekom doglednom roku… – kaže Dačić.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da ovakvi pritisci nisu ništa novo.

– Bilo je očekivano da će briselske diplomate da izmisle neki novi uslov i ucenu. Šta god mi da uradimo, oni postavljaju nove i nove prepreke i uslove, a ta ista pravila ne važe, recimo, za Hrvate ili Albance. Ne smemo da pokleknemo pod ovim pritiskom, jer bi to ugušilo našu ekonomiju. Srbija još nema ni približni datum za članstvo, a pitanje je da li će proširenja Evropske unije uopšte i biti – naglašava Deđanski.

KOMENTARI3 komentara

 1. Cp6a says:

  Svaki put kad neki džukac u EU prdne, ovi naši se ovde useru. Aj u lepe tri p.m, odvratni ste i jedni i drugi.

  • Velika Metla says:

   Meni su neuporedivo odvratniji ovi nazovi "naši": Boli me briga kakvi su tamo neki.

 2. milorad2 says:

  Ma ajde da udjemo u evroazijusku uniju, da se to potpiše i da postanemo punoprvni član.Posle toga možemo mirno da pregovaramo sa Eu i 100 god. o prijemu.Ali mislim da će onda, da se sete u EU, da to može da se ubrza:).Pitanje je da li mi uopšte posle svih maltretiranja koje nam grupa monopolista u EU pravi treba uopšte da ulazimi u EU, mislim da će EU SAMA da dođe OVDE:) bar onaj deo privrede koji želi da radi i sa nama i sa rusima i sa kinom.TO je ono što drugi deo EU želi da spreči, u pitanju je borba za tržište i pokušaji uništavanja konkurencije kroz političke i finansijske pritiske unutar EU i zato jedan deo kapitala BEŽI odatle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *