NOVA UCENA EU: Zahtevamo da Srbija toko posete Putina poruči…

NOVA UCENA EU: Zahtevamo da Srbija toko posete Putina poruči…

14 oktobra 2014

EU Russia sanctions 382EU zahteva od Srbije da drži i jasno izrazi proevropsku poziciju po pitanju Ukrajine prilikom posete Vladimira Putina Beogradu, a o tome je zvanično saopštila predstavnica za spoljnopolitička pitanja EU, Maja Kosančić, prenela je ruska agencija ITAR-TASS.

Ona je rekla da EU očekuje da će proevropska pozicija Srbije biti potvrđena jasno tokom posete Vladimira Putina srpskoj prestonici.

„Srbija je zemlja kandidat i očekuje se početak pregovora. U tom smislu, očekujemo da tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, srpske vlasti jasno potvrde svoju proevropsku poziciju.“ – kaže Kosančićeva, prenosi ITAR-TASS.

Ona je podsetila da je Ukrajina glavna tema između EU i Rusije, te da je od vrhunskog značaja i pozicija Beograda.

Vladimir Putin 16. oktobra dolazi u Beograd povodom 70. godina obeležavanja oslobođenja Beograda.

NEMAČKA: Putin ili EU

Nemački ekonomski nedeljnik „Virtšafts Vohe“ objavio je uoči razgovora u Beogradu da nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit donosi Srbiji pretnju sažetu u svega tri reči: EU ili Putin.

Vlada u Berlinu zahteva od Srbije da se distancira od svog starog prijatelja Rusije i da ne „minira“ sankcije koje je Brisel uveo Moskvi. Kao nagrada za prihvatanje ovih uslova, u Šmitovom diplomatskom prtljagu je spremljena „šargarepa“ u vidu ulaska u EU.

Nedeljnik ističe da nemačka vlada koristi sve kanale kako bi izolovala Rusiju u Evropi. Sada bi trebalo da i Srbija ubuduće bude na distanci od svog starog saveznika.

Tema susreta Vučića i Šmita biće sukob u Ukrajini. Nemac će se, piše list, zalagati da njegov domaćin prihvati usaglašenu, dogovorenu evropsku spoljnu politiku kojoj svaka od zemalja mora da daje svoj doprinos.

Iz ministrovog okruženja autor teksta je doznao da će gost iz Berlina naročito insistirati na tome da Srbija bude uzdržana u pitanjima izvoza robe Rusima.

Ovome se dodaje opaska kako je Srbija (navodno) poslednjih nedelja učestalo na nemačkim proizvodima menjala etikete i onda ih izvozila u Rusiju.

Nedeljnik dalje tvrdi da vlada u Berlinu kritički gleda na posetu Putina Beogradu i veliku vojnu paradu koja će tim povodom pred njim biti održana.

KOMENTARI9 komentara

 1. Vladimir Davidovich says:

  Ufff...teska odluka za Srbiju. Da li da se odreknemo prijatelja iz bratskog naroda, koji su nam pomagali kad god su mogli, ili da se uvucemo u dupe onima koji su nas drzali vise od deset godina pod najgorim sankcijama i koji su nas na kraju (kao slag na torti) bombardovali 3 i po meseca? Dosta vise s tom EU. Sad se kao brinu sta cemo uraditi, a ako ovi izdajnici prihvate da se odreknu Rusije, EU ce nam se svetiti dok nas ne unisti potpuno...a to nije daleko. Samo Rusija moze da pomogne, a uveren sam i da hoce.

 2. Petar says:

  ako se odreknu vekovnih prijatelja obraza mi dici ce se kuka i motika,neznam gdje ce da beze...

 3. Za Srbiju says:

  Htela bi bagra da pokvari ovaj veličanstven događaj.

 4. Lela says:

  Srpski politicari - uvlakaci,zbog iskljucivo samo svojih interesa priklonit' ce se onima,od kojih jedino oni imaju korist. O steti po svoj narod NIKADA NISU ni brinuli. Narod im je zadnja rupa na svirali ! Zato smo i prosli put patnji i smrti,kao ni jedan narod ovih prostora !

 5. miki+++ says:

  šta kaže nemac? -oni ili samo on je politički stav cele EU kojeg uslovno ima od strane nekog nejasnog EU tela, pa ti slobodna i samostalna zemljo slušaj svog tamničara prije vešala što imaš reči jer od toga će biti mnogo jesnije jesmo li im "popušili" ili nas čeka povratak u slobodne zemlje koje imaju respekt. Pametnom dosta. Sa respektom veći smo i od nemaca, bez toga manji i od najmanjh miševa piševa.

 6. miki+++ says:

  i još nešto vrlo važno- hipotetski ili...?, ako odbacimo ultimatum u ponavljenoj istorijijskojfazi u novom, ali istorijski obrnutim redosledu, dobit ćemo bitku i neće biti novog rata u kome glavnu ulogu igramo mi tada bi to bili Istočna EU protiv RF, za Zapadne gospodare.

 7. Robert Lucas says:

  Ama nema tu nikakve dileme. RUSIJA je iznad svega. RUSIJA je garant postojanja Srbije. Sa EU Srbija gubi Kosovo na duzi period i dovodi u opasnost Republiku Srpsku. Ja ne mogu zamisliti planetu Zemlju bez Republike Srpske i zato kažem: MARŠ EU. MARŠ U PM. ŽIVJELA RUSIJA I DOBRO DOŠAO VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN.

 8. Dragana says:

  Dzaba se srdite, sve je vec dogovoreno, odavno. Ostaje samo da vidimo kako ce se kolac podeliti. Mnogo smo mali da mozemo da uticemo na sopstvenu sudbinu. Igraju se "delije" na sred zemlje Srbije! :(

 9. dsc says:

  Rusija naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *