НОВА УЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Брисел сада захтева…

NOVA UCENA ZA SRBIJU: Brisel sada zahteva…

17 septembra 2020

Evropska unija očekuje od Srbije, kao zemlje u procesu pristupanja EU, da uskladi svoju spoljnu politiku sa ovom zajednicom, uključujući i najavljene sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji. Ovo je drugi put da se nešto slično traži od Srbije u poslednje dve nedelje – prvi put su zahtevali odustajanje od zakazane vojne vežbe sa ovom zemljom, te sagovornici ocenjuju da je na delu ucenjivanje naše zemlje.Obaveza, ali…

– Nadamo se da ćemo uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu represiju u Belorusiji. Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politika sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje – kazao je Peter Stano, portparol EU, dodajući da je usklađivanje sa spoljnom politikom Unije jedna od obaveza u pristupnom procesu, kao i da zemlje koje su u tom procesu to znaju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je u razgovoru da prvo mora da stigne zvanični zahtev da bi nešto ovako komentarisao, ali da je do tada njegov stav poznat – uslovljavanje je najgore lice EU.

– Protivim se bilo kakvim sankcijama i mislim da je politika sankcija i uslovljavanja najgore lice EU i svakog ko za njima poseže – kazao je Vulin.

Srbija, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, ima obavezu usklađivanja svoje spoljne politike sa spoljnom politikom evropske zajednice, ali postepeno do samog učlanjenja.

Sve je deo višeg cilja

– Tačno je da mi imamo obavezu, ali postepeno do ulaska u EU, a o svakom konkretnom pitanju odlučivaćemo posebno, vodeći računa o našim interesima – naveo je Dačić.

S druge strane, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da će EU kontinuirano vršiti pritisak na Srbiju, jer je njihov strateški cilj da nas odvoje od Rusije, Kine i zemalja Evroazijske unije, kojoj pripada i Belorusija.

– Treba videti suštinu tih zahteva – uvući Srbiju u zapadnu sferu i posvađati sa starim partnerima. Ovakvih uslovljavanja biće još. Belorusija je samo jedna etapa, njih više interesuje odnos Srbije i Rusije. Jedno je biti fleksibilan, a jedno držati se svojih saveznika – kaže Jovanović i dodaje:

– Srbija, ako hoće da čuva sebe i svoju samostalnost, mora s vremena na vreme reći ne. Ne možete očekivati podršku Lukašenka, a raditi mu o glavi zajedno sa EU.

Ne priznajemo Lukašenka, sankcije pre 24. septembra

EU ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je juče u Briselu šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

– Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije – izjavio je Borelj na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. On je najavio uvođenje sankcija „odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata“.

– Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope – istakao je on.

Od nas će se očekivati veće usklađivanje

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović na pitanje da li ćemo se pridružiti EU u najavljenim sankcijama, ali i koje su posledice ako to ne učinimo, kaže da je ovo (naše) pitanje vezano za poglavlje 31 u pregovorima sa EU.

– Nacrt izveštaja nije usvojen posebno zbog stavova pojedinih država članica koje izražavaju veće očekivanje od Srbije u pogledu usklađivanja sa ZSBP. Naravno, ne meri se samo procenat usklađenosti sa rezolucijama, već i doprinos multinacionalnim vojnim i civilnim misijama, gde je Srbija visokorangirana po doprinosu. Mi smo nedavno podržali političku Rezoluciju Saveta EU o stanju u Belorusiji i odustali od učešća u zajedničkim vojnim vežbama, što je jasan pokazatelj našeg usklađivanja sa ZSBP EU, i to je tako i ocenjeno u EU. Što se tiče režima sankcija prema Belorusiji, to je nastavak političkih mera EU prema toj zemlji, ali režim sankcija još nije potvrđen i usvojen u EU. Inače, sankcije bi značile spisak ličnosti na koje bi se određene mere sankcija odnosile – objašnjava Joksimovićeva i dodaje:

– Svakako da će se u budućnosti, u skladu sa naprednom dinamikom naših pregovora, od nas očekivati veće usklađivanje, ali i ja očekujem da se na radnim telima EK konačno usvoji Izveštaj sa skrininga za poglavlje 31, da bi i formalno uspostavili jasan mehanizam praćenja usklađivanja, a ne samo političkih očekivanja pojedinih država članica.

(Kurir)

KOMENTARI19 komentara

 1. Ivana says:

  Veća poniženja Srbija nikad nije doživela ovaj Vučić je ponizio državu i narod došao do dna i vuče nas po mulju. Njegovi šefovi a vekovni neprijatelji Srba i Srbije nisu mogli naći boljeg slugana, potrčka, bednika i izdajnika od velikog vođe.

  • Zaliv says:

   Ovo su velike greske ali mi boljeg vodju od 1945 nismo imali, svidelo se to nekome ili ne.

 2. uddu says:

  Sramota za nas da izdamo braću beloruse !

 3. Cetnik says:

  PU propali dabogda!!!

  • Zaliv says:

   Nije kriv onaj ko gleda svoje interese i ko te ucenjuje vec ti koji to prihvatis. Da je bilo vise onih koji su bili protiv Tita a za Mihailovica danas bi mi bili jedna drzava za primer a ovako nas svaka fukara ucenjuje i zapishava.

 4. Milutin says:

  EU vodi svoju politiku koju kreiraju njene članice. Zašto Srbija, zbog šargarepe udaljene desetak godina, a da pri tom nema nikakav uticaj na tu politiku, treba da je sledi? Zašto EU uvodi sankcije Rusiji i Belorusiji i preti između redova i nama za nešto što misle da je bilo,a ne uvodi ih SAD-u zbog jasnog kršenja ljudskih prava od strane svih učesnika političkog života u toj zemlji. Tamo se nemilice ubijaju među sobom. Tamo se razvlašćuju sve institucije političkog života i pojedinci uzimaju zakon u svoje ruke. To što im Ustav dozvoljava da imaju oružije ne znači da mogu da ga koriste po svom nahođenju. Deinstituiše se policija. Ima li jasnijeg puta u haos? Dali su im potrebne sankcije? Oni nisu banana država. Oni su ogromna vojna sila čije rasulo može da dovede do katastrofalnih posledica.

 5. petrovgrad says:

  Budimo realni. Ako hoćemo u EU, onda moramo poštovati njihova pravila.Oni postavljaju uslove, na nama je da prihvatamo. Ja nisam za EU. Njihove vrednosti su sodoma i gomora. Ekonomija im se zasniva na eksploataciji i pljački trećeg sveta.Koje resurse imaju većina evropskih država, da im nije pljačke ni krompir ne bi imali. To je nepravedan svet. U suštini mislim da je sve to nekako neozbiljno. Čista z...cija. Mi hoćemo u EU, ali da budemo prijatelji sa Rusima, Belorusima, Kinom i dr. Tako ne ide. Primiće nas u EU ako uvedemo sankcije Rusiji, Belorusiji, otkažemo saradnju sa Kinom, Iranom,. Lepa zabava za narod već 20 godina i biće još dvadese dok se EU ne rapadne.

  • Istina says:

   Ko jos hoce u eU rupetinu?

   • Cetnik says:

    Ima nekih nesposobnjakovića koji misle da će dobiti platu 2000e kad uđu u dEU. Misle da će drugi da im urede državu i naprave staze za šetanje.

   • Zaliv says:

    Nisam ni ja za EU, ali sta nam drugo preostaje? Da ostane ovako? Treba ukljuciti mozak a srce ostaviti po strani koliko je moguce. Znate li vi da u ovoj drzavi postoje zakoni koje niko ne postuje, tako nesto u EU nije moguce i to je recimo dobra strana jer ce nam deca ziveti u uredjenoj i normalnijoj drzavi a danas moze neki magarac da te izlomi i nikom nista, moze pandur da te ispendreci i uglavnom nikom nista.....naravno ima i mana ali sta je alternativa? Ja bih najvise voleo da smo mi jedan disciplinovan narod koji misli o buducnosti i onda nam ne bi trebao niko a ovako kad smo neorganizovani i kao stoka onda je EU ipak najbolja opcija.

  • padre says:

   A da budemo još malo realniji, priznajmo, da nas oni nikad neće primiti!

 6. Miku says:

  Ucenama nikad kraja idemo vecitim neprijateljima a prijatelje izdajemo kakav smo mi narod.

 7. Ivan Grozni says:

  Za sve su "krivi" Djilas,Jeremic,Solak,Obradovic. Sta? Ne moze da okrivi nekoga za svoje ne uspehe.

  • Zaliv says:

   Pa te koje si nabrojao su ipak daleko gori od ovih danas, to je jasno i vrapcima...

 8. Nine says:

  Da, Srbija treba osuditi neregularnost izbora u Belorusiji i priznati pobedu one gospođe koja otvoreno podržava OVK a njen suprug nosi majicu sa albanskim grbom na grudima, a ta EU veoma dobro zna koliki procenat glasova je osvojila. Nije im samo poznato da je Srbija imala najskandaloznije parlamentarne izbore u Evropi na koje je izašla samo vladajuća stranka. To im ne smeta. Važno je da Srbija šeni pred njima i daje sve za ništa, pljujući na svoju istoriju i sve žrtve koje je doživela ne od Belorusije i Rusije već upravo od onih koji joj daju naloge. Ne znam zašto kasne sa nalogom da Srbija uvede i formalno sankcije Rusiji, što uveliko čini bojkotujući trgovinsku razmenu pod najpovoljnijim uslovima, šaljući im umesto mesa kosti i prepakovane poljske jabuke. Posle sramnog vašingtonskog sporazuma, kojim se vlast obavezala na diversifikaciju snabdevanja energentima, Rusiji samo preostaje da nam zavrne ventile za snabdevanje gasom pa da odmah na hiljade radnika ostane bez posla gašenjem fabrika koje koriste gas kao energent (Petrohemija, NIS, Železara Smederevo, Topioničarski basen Bor i druge), a grejanje možemo zaboraviti jer domaćeg gasa nemamo dovoljno niti ima potrebnu kaloričnu vrednost. Drva za loženje imaćemo samo ako drvoseče nastave golu seču u nacionalnom parku Fruška gora, Kopaoniku, Tašmajdanu, Kalemegdanu i pored ono malo bistrih reka na kojima nezajažljivi grade mini hidroelektrane, da im drveće ne smeta prilazu teškoj mehanizaciji. Ode Milo sa tridesetogodišnje vladavine pa neko mora nastaviti njegov politički put. Sve je već urađeno osim uvođenja sankcija Rusiji, a i novouspostavljena vlast u Crnoj Gori najavljuje ukidanje te sramne odluke.

 9. Kosovac says:

  Srbija, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, ima obavezu usklađivanja svoje spoljne politike sa ANTISRPSKOM politikom evropske zajednice, ali postepeno do samog učlanjenja.

 10. Zaliv says:

  Kad jedom ustuknes sledi samo jos vise zahteva a ti ces se povlaciti jos vise....dakle slede packe i pokoravanje. Nije ovo prvi put da nasa vlast saginje glavu i sad vise nema nazad

 11. Kosmos says:

  "Mi smo nedavno podržali političku Rezoluciju Saveta EU i odustali od učešća u zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji..", krenuli smo se protiv prijatelja. Eto šta nam radi Vučić...

  • Zaliv says:

   Vecina je glasala za Vucica a Vucic je izricito govorio da EU nema alternativu. Dakle znalo se da cemo pre ili kasnije morati ovakve stvari da radimo, ako je neko kriv krivi smo sami. Ja to ne gledam kao krivicu vec kao gresku jer je sigurno moglo drugacije ali opet ja nisam u necijim cipelama i tek ce se videti sta je bila greska a sta ne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *