НОВА УЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Брисел сада захтева…

НОВА УЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Брисел сада захтева…

17 септембра 2020

Европска унија очекује од Србије, као земље у процесу приступања ЕУ, да усклади своју спољну политику са овом заједницом, укључујући и најављене санкције против одговорних за насиље у Белорусији. Ово је други пут да се нешто слично тражи од Србије у последње две недеље – први пут су захтевали одустајање од заказане војне вежбе са овом земљом, те саговорници оцењују да је на делу уцењивање наше земље.Обавеза, али…

– Надамо се да ћемо ускоро видети најављене европске санкције против одговорних за неприхватљиву репресију у Белорусији. Очекујемо да земље у процесу приступања ЕУ напредују у усклађивању својих политика са политикама ЕУ. То се не доводи у питање – казао је Петер Стано, портпарол ЕУ, додајући да је усклађивање са спољном политиком Уније једна од обавеза у приступном процесу, као и да земље које су у том процесу то знају.

Министар одбране Александар Вулин казао је у разговору да прво мора да стигне званични захтев да би нешто овако коментарисао, али да је до тада његов став познат – условљавање је најгоре лице ЕУ.

– Противим се било каквим санкцијама и мислим да је политика санкција и условљавања најгоре лице ЕУ и сваког ко за њима посеже – казао је Вулин.

Србија, према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, има обавезу усклађивања своје спољне политике са спољном политиком европске заједнице, али постепено до самог учлањења.

Све је део вишег циља

– Тачно је да ми имамо обавезу, али постепено до уласка у ЕУ, а о сваком конкретном питању одлучиваћемо посебно, водећи рачуна о нашим интересима – навео је Дачић.

С друге стране, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да ће ЕУ континуирано вршити притисак на Србију, јер је њихов стратешки циљ да нас одвоје од Русије, Кине и земаља Евроазијске уније, којој припада и Белорусија.

– Треба видети суштину тих захтева – увући Србију у западну сферу и посвађати са старим партнерима. Оваквих условљавања биће још. Белорусија је само једна етапа, њих више интересује однос Србије и Русије. Једно је бити флексибилан, а једно држати се својих савезника – каже Јовановић и додаје:

– Србија, ако хоће да чува себе и своју самосталност, мора с времена на време рећи не. Не можете очекивати подршку Лукашенка, а радити му о глави заједно са ЕУ.

Не признајемо Лукашенка, санкције пре 24. септембра

ЕУ не признаје Александра Лукашенка за председника Белорусије и припрема се да уведе санкције званичницима те земље, најавио је јуче у Бриселу шеф европске дипломатије Ђозеп Борељ.

– Сматрамо да су избори 9. августа лажни и не признајемо Лукашенка за легитимног председника Белорусије – изјавио је Борељ на пленарној седници Европског парламента. Он је најавио увођење санкција „одговорнима за насиље, репресију и фалсификовање изборних резултата“.

– Те санкције би требало да буду усвојене пре Европског савета 24. и 25. септембра у Бриселу ако желимо да сачувамо кредибилитет Европе – истакао је он.

Од нас ће се очекивати веће усклађивање

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић на питање да ли ћемо се придружити ЕУ у најављеним санкцијама, али и које су последице ако то не учинимо, каже да је ово (наше) питање везано за поглавље 31 у преговорима са ЕУ.

– Нацрт извештаја није усвојен посебно због ставова појединих држава чланица које изражавају веће очекивање од Србије у погледу усклађивања са ЗСБП. Наравно, не мери се само проценат усклађености са резолуцијама, већ и допринос мултинационалним војним и цивилним мисијама, где је Србија високорангирана по доприносу. Ми смо недавно подржали политичку Резолуцију Савета ЕУ о стању у Белорусији и одустали од учешћа у заједничким војним вежбама, што је јасан показатељ нашег усклађивања са ЗСБП ЕУ, и то је тако и оцењено у ЕУ. Што се тиче режима санкција према Белорусији, то је наставак политичких мера ЕУ према тој земљи, али режим санкција још није потврђен и усвојен у ЕУ. Иначе, санкције би значиле списак личности на које би се одређене мере санкција односиле – објашњава Јоксимовићева и додаје:

– Свакако да ће се у будућности, у складу са напредном динамиком наших преговора, од нас очекивати веће усклађивање, али и ја очекујем да се на радним телима ЕК коначно усвоји Извештај са скрининга за поглавље 31, да би и формално успоставили јасан механизам праћења усклађивања, а не само политичких очекивања појединих држава чланица.

(Курир)

KOMENTARI19 коментара

 1. Ivana says:

  Veća poniženja Srbija nikad nije doživela ovaj Vučić je ponizio državu i narod došao do dna i vuče nas po mulju. Njegovi šefovi a vekovni neprijatelji Srba i Srbije nisu mogli naći boljeg slugana, potrčka, bednika i izdajnika od velikog vođe.

  • Zaliv says:

   Ovo su velike greske ali mi boljeg vodju od 1945 nismo imali, svidelo se to nekome ili ne.

 2. uddu says:

  Sramota za nas da izdamo braću beloruse !

  • Zaliv says:

   Nije kriv onaj ko gleda svoje interese i ko te ucenjuje vec ti koji to prihvatis. Da je bilo vise onih koji su bili protiv Tita a za Mihailovica danas bi mi bili jedna drzava za primer a ovako nas svaka fukara ucenjuje i zapishava.

 3. Milutin says:

  EU vodi svoju politiku koju kreiraju njene članice. Zašto Srbija, zbog šargarepe udaljene desetak godina, a da pri tom nema nikakav uticaj na tu politiku, treba da je sledi? Zašto EU uvodi sankcije Rusiji i Belorusiji i preti između redova i nama za nešto što misle da je bilo,a ne uvodi ih SAD-u zbog jasnog kršenja ljudskih prava od strane svih učesnika političkog života u toj zemlji. Tamo se nemilice ubijaju među sobom. Tamo se razvlašćuju sve institucije političkog života i pojedinci uzimaju zakon u svoje ruke. To što im Ustav dozvoljava da imaju oružije ne znači da mogu da ga koriste po svom nahođenju. Deinstituiše se policija. Ima li jasnijeg puta u haos? Dali su im potrebne sankcije? Oni nisu banana država. Oni su ogromna vojna sila čije rasulo može da dovede do katastrofalnih posledica.

 4. petrovgrad says:

  Budimo realni. Ako hoćemo u EU, onda moramo poštovati njihova pravila.Oni postavljaju uslove, na nama je da prihvatamo. Ja nisam za EU. Njihove vrednosti su sodoma i gomora. Ekonomija im se zasniva na eksploataciji i pljački trećeg sveta.Koje resurse imaju većina evropskih država, da im nije pljačke ni krompir ne bi imali. To je nepravedan svet. U suštini mislim da je sve to nekako neozbiljno. Čista z...cija. Mi hoćemo u EU, ali da budemo prijatelji sa Rusima, Belorusima, Kinom i dr. Tako ne ide. Primiće nas u EU ako uvedemo sankcije Rusiji, Belorusiji, otkažemo saradnju sa Kinom, Iranom,. Lepa zabava za narod već 20 godina i biće još dvadese dok se EU ne rapadne.

   • Cetnik says:

    Ima nekih nesposobnjakovića koji misle da će dobiti platu 2000e kad uđu u dEU. Misle da će drugi da im urede državu i naprave staze za šetanje.

   • Zaliv says:

    Nisam ni ja za EU, ali sta nam drugo preostaje? Da ostane ovako? Treba ukljuciti mozak a srce ostaviti po strani koliko je moguce. Znate li vi da u ovoj drzavi postoje zakoni koje niko ne postuje, tako nesto u EU nije moguce i to je recimo dobra strana jer ce nam deca ziveti u uredjenoj i normalnijoj drzavi a danas moze neki magarac da te izlomi i nikom nista, moze pandur da te ispendreci i uglavnom nikom nista.....naravno ima i mana ali sta je alternativa? Ja bih najvise voleo da smo mi jedan disciplinovan narod koji misli o buducnosti i onda nam ne bi trebao niko a ovako kad smo neorganizovani i kao stoka onda je EU ipak najbolja opcija.

  • padre says:

   A da budemo još malo realniji, priznajmo, da nas oni nikad neće primiti!

 5. Miku says:

  Ucenama nikad kraja idemo vecitim neprijateljima a prijatelje izdajemo kakav smo mi narod.

 6. Ivan Grozni says:

  Za sve su "krivi" Djilas,Jeremic,Solak,Obradovic. Sta? Ne moze da okrivi nekoga za svoje ne uspehe.

  • Zaliv says:

   Pa te koje si nabrojao su ipak daleko gori od ovih danas, to je jasno i vrapcima...

 7. Nine says:

  Da, Srbija treba osuditi neregularnost izbora u Belorusiji i priznati pobedu one gospođe koja otvoreno podržava OVK a njen suprug nosi majicu sa albanskim grbom na grudima, a ta EU veoma dobro zna koliki procenat glasova je osvojila. Nije im samo poznato da je Srbija imala najskandaloznije parlamentarne izbore u Evropi na koje je izašla samo vladajuća stranka. To im ne smeta. Važno je da Srbija šeni pred njima i daje sve za ništa, pljujući na svoju istoriju i sve žrtve koje je doživela ne od Belorusije i Rusije već upravo od onih koji joj daju naloge. Ne znam zašto kasne sa nalogom da Srbija uvede i formalno sankcije Rusiji, što uveliko čini bojkotujući trgovinsku razmenu pod najpovoljnijim uslovima, šaljući im umesto mesa kosti i prepakovane poljske jabuke. Posle sramnog vašingtonskog sporazuma, kojim se vlast obavezala na diversifikaciju snabdevanja energentima, Rusiji samo preostaje da nam zavrne ventile za snabdevanje gasom pa da odmah na hiljade radnika ostane bez posla gašenjem fabrika koje koriste gas kao energent (Petrohemija, NIS, Železara Smederevo, Topioničarski basen Bor i druge), a grejanje možemo zaboraviti jer domaćeg gasa nemamo dovoljno niti ima potrebnu kaloričnu vrednost. Drva za loženje imaćemo samo ako drvoseče nastave golu seču u nacionalnom parku Fruška gora, Kopaoniku, Tašmajdanu, Kalemegdanu i pored ono malo bistrih reka na kojima nezajažljivi grade mini hidroelektrane, da im drveće ne smeta prilazu teškoj mehanizaciji. Ode Milo sa tridesetogodišnje vladavine pa neko mora nastaviti njegov politički put. Sve je već urađeno osim uvođenja sankcija Rusiji, a i novouspostavljena vlast u Crnoj Gori najavljuje ukidanje te sramne odluke.

 8. Косовац says:

  Србија, према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, има обавезу усклађивања своје спољне политике са АНТИСРПСКОМ политиком европске заједнице, али постепено до самог учлањења.

 9. Zaliv says:

  Kad jedom ustuknes sledi samo jos vise zahteva a ti ces se povlaciti jos vise....dakle slede packe i pokoravanje. Nije ovo prvi put da nasa vlast saginje glavu i sad vise nema nazad

 10. Kosmos says:

  "Mi smo nedavno podržali političku Rezoluciju Saveta EU i odustali od učešća u zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji..", krenuli smo se protiv prijatelja. Eto šta nam radi Vučić...

  • Zaliv says:

   Vecina je glasala za Vucica a Vucic je izricito govorio da EU nema alternativu. Dakle znalo se da cemo pre ili kasnije morati ovakve stvari da radimo, ako je neko kriv krivi smo sami. Ja to ne gledam kao krivicu vec kao gresku jer je sigurno moglo drugacije ali opet ja nisam u necijim cipelama i tek ce se videti sta je bila greska a sta ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u